Piešťanské letisko opäť ožilo motorkami

  • Nezaradené
  • 24. mája 2016, 14:50
  • Autor:am

Vôňa benzínu, dym zo spálených pneumatík a obrovský rachot sprevádzal ďalší ročník zrazu milovníkov dvojkolesových tátošov. V sobotu 21. mája sa na piešťanskom letisku stretli všetky generácie a spoločne si užili Deň motorkárov.

Organizátori na víkend „vybavili“ krásne slnečné počasie, a tak milovníkom silných strojov nič nebránilo doraziť do kúpeľného mesta. Návštevníkov čakal bohatý program. Mnohí využili možnosť zajazdiť si na motorke svojich snov, stačilo mať pri sebe len platný vodičský preukaz. „Vyskúšať si mohli až 60 motocyklov. Ľudia takýmto spôsobom zistia, akú motorku si majú kúpiť, aby nebola napríklad príliš výkonná alebo naopak slabá,“ povedal pre Piešťanský týždeň Jozef „Džono“ Hambálek. Zabávali sa jazdci, ale aj bežní návštevníci. „Pripravujeme akciu tak, aby ľudia videli šport a tí, čo jazdia na rýchlych motorkách, sa mohli vybúriť tu a nie na dedinských cestách,“ uviedol organizátor.

Najväčším lákadlom sa pre mnohých stali šprinty motocyklov a kaskadérska šou. Návštevníci sa v Piešťanoch po prvý raz stali svedkami kvalifikácie na Majstrovská Slovenska v stuntridingu, teda kaskadérskom jazdení na motorke. Prihlásiť sa mohol ktokoľvek, súťažilo sa v troch kategóriách rozdelených podľa úrovne. „Stuntridingová scéna na Slovensku ešte pred tromi rokmi takmer neexistovala, bolo tu len pár nadšencov. Postupne ju však vytvárame,“ povedal Woody Fox z Nitry, organizátor kaskadérskej šou, ktorý ocenil, že sa zapojilo až 16 jazdcov. Motorkár však pre tento šport musí mať talent, vášeň, čas i peniaze, pretože dvojkolesovú mašinu treba špeciálne upraviť. „Okrem motora, rámu a kolies nie je na takej motorke nič sériové. Upravená je preto, aby sa v nej neprelievali tekutiny, neskapala, vydržala nárazy a pády. S takouto motorkou sa už po ceste jazdiť nedá, je to stuntriderský špeciál,“ prezradil organizátor.

21. mája sa na piešťanskom

Problematické je i hľadanie priestoru na nácvik kúskov. „Jazdenie na prednom či zadnom kolese, drifty a ďalšie triky so sebou nesú aj nežiaduce efekty ako napríklad hluk, dym, neporiadok po gumách. Je to problém. Podarilo sa nám však vybaviť plochu na Agrokomplexe v Nitre. Keď sa nám jazdec ozve, zadarmo mu ju sprístupníme,“ informoval Woody Fox. Po kaskadéroch sa na scéne objavili kapely Polemic či zahraniční Ken Hensley, v tombole tiež vyžrebovali šťastného majiteľa skútra. Organizátor Džono napokon zhodnotil podujatie na výbornú. Návštevníci prichádzali s celými rodinami, na letisku sa v dobrej atmosfére stretli všetky generácie. Objasnil i dôvod, prečo zraz obchádzajú konflikty zďaleka: „Motorkári sú priatelia. Keď tu máte šesťtisíc priateľov, je to úžasné.“

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 24. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav