Noc múzeí: Vojenskú techniku si prišla pozrieť tisícka návštevníkov

  • Nezaradené
  • 24. mája 2016, 08:40
  • Autor:am

Do tradičného celoslovenského podujatia Noc múzeí a
galérií sa každoročne zapájajú aj piešťanské expozície.
Inak to nebolo ani tento rok, v sobotu 21. mája sa
otvorili brány Vojenského historického múzea.

„Snažíme sa širokej verejnosti prezentovať novodobú históriu ozbrojených síl. Pre ľudí sme pripravili aj 3D animáciu z vojenských dejín,“ povedal Miloslav Čaplovič, riaditeľ Vojenského historického ústavu v Bratislave, pod ktorý patrí aj piešťanské oddelenie. Návštevníci si prehliadali skutočne širokú expozíciu. „Medzi lietadlami máme nové prírastky, či už je to bombardér Il 28 alebo transportné lietadlo An 26. V hale pribudli kanón Oerlikon, protitankové kanóny a motorky. Je tu rozmanitá technika od leteckej cez tankovú, pozemnú, pásovú, kolesovú až po delostreleckú a iné. Každý si prišiel na svoje,“ informoval M. Čaplovič.

Medzi exponátmi sa nachádza i niekoľko zbraní, čo zaujalo najmä mužskú časť návštevníkov. Tisícku zvedavcov však tvorila rozmanitá vrstva obyvateľov. „Naším cieľom je prilákať mladých ľudí. Ako som pozeral, prišlo veľa rodín s deťmi, no zavítali k nám všetky vekové kategórie,“ uviedol riaditeľ. Exponáty prilákali do múzea aj pamätníkov techniky. „Mali sme tu dokonca veliteľa leteckého krídla v Kuchyni a veliteľa stíhacieho krídla na Sliači. Prišli si pozrieť stroje, na ktorých oni voľakedy lietali,“ prezradil M. Čaplovič. Vo Vojenskom historickom múzeu vnímajú Noc múzeí ako nepísané otvorenie sezóny, preto sa do akcie určite zapoja opäť. „Našou úlohou je zveľadiť expozíciu a o rok priniesť nové prekvapenia,“ dodal na záver riaditeľ.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 24. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav