Na koncert proti násiliu prišli stovky ľudí

  • Nezaradené
  • 12. septembra 2016, 21:46
  • Autor:pror/am

Smutné výročie nedobrovoľného odchodu
Mareka Kalužu z pozemského sveta nenechal
chladnými ani hudobníkov. V nedeľu 11. septembra
si pred Gymnáziom J. B. Magina vo
Vrbovom jeho pamiatku a odkaz pripomenuli
Koncertom proti násiliu. Podujatie, na ktorom
sa spomínalo na Mareka a jeho hrdinský
čin, keď sa zastal kamaráta pred násilníkmi,
si nenechali ujsť stovky domácich, ba dokonca
návštevníci z iných miest.

Koncert proti násiliu otvorila kapela Vrbovské vŕby na čele s Andrejom Jobusom. Keďže ho so zosnulým Marekom Kalužom spájalo i rodinné puto, zúčastnil sa na každom súdnom pojednávaní proti obžalovanému Róbertovi Reškovi. Po úvodných skladbách vzal do rúk mikrofón, a keďže v rámci vyšetrovania už vypovedali všetci svedkovia, rozhodol sa detaily ohavného činu prerozprávať aj prítomným návštevníkom.

„Zabi ho, opakovali dokola a približne desať minút po ňom skákali. Znožmo, po hlave, po celom tele. Kričali aj skoč mu na krk, skap, ty sviňa. Po celý čas bol Marek nehybný, nebolo ho počuť. Niektorí svedkovia si mysleli, že tam zabíjajú psa. Ešte neviem, aký trest obvinený dostane, ale stále to bude málo. Najhoršie na tom však je, že mladistvý vôbec nebude súdne trestaný. Každý víkend a celé prázdniny je doma. Je potrestaný rovnako ako každé iné dieťa na internáte,“ povedal A. Jobus. Počas jeho príhovoru i krátko po ňom sa mnohí nezmohli na slovo a utierali z tvárí potoky sĺz. „Týka sa to každého z nás. Môže sa to stať kedykoľvek komukoľvek,“ zamyslel sa organizátor Branislav Jobus.

Na pódiu sa predstavili tiež Longital, Billy Barman a raper Vec. Každý z nich tým vyjadril, že s násilím sa v žiadnom prípade nestotožňuje, a hrdinstvo, ktoré Marek preukázal, keď si zastal kamaráta, je obdivuhodné. Padali i prosebné slová na adresu orgánov činných v trestnom konaní, aby pomáhali a chránili, no tých, ktorí to skutočne potrebujú.

Prítomným sa prihovoril aj Fedor Gál či Andrej Bán. Ten načrtol paralelu medzi vraždou Mareka Kalužu a študenta Daniela Tupého spred 11 rokov, ktorá dodnes nie je potrestaná: „Desí ma, ako sa skracuje cesta medzi verbálnym a fyzickým násilím, a to aj v našej krajine.“

Viac sa dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 13. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav