Gitaristi pricestovali z celého Slovenska

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. februára 2016, 10:45
  • Autor:am

Mládežnícka komunita PunkStream sa opäť postarala o skvelý víkendový program. V sobotu 6. februára sa v piešťanskom klube ŽiWell stretli amatérski gitaristi zo všetkých kútov Slovenska, aby predviedli svoje hudobné nadanie. Okrem možnosti prezentácie ich motivovali aj skvelé ceny.

Hudobníci, ich psychická podpora, ale aj bežné zvedavé publikum zaplnilo klub do posledného miesta. Krátko po tretej popoludní sa rozozneli struny prvého gitaristu. Každý na stejdž prinášal jedinečnú atmosféru, niekto sebavedome odohral, čo si pripravil, iný bojoval s trémou.

Zapojiť sa do súťaže mohol ktokoľvek, pričom stačilo splniť niekoľko podmienok. V prvom rade hrať na akustickej gitare, mať 15 až 25 rokov a neživiť sa hudbou. „Chceli sme podporiť amatérskych gitaristov, tak nám napadla súťaž. Mladí sa potrebujú niekde prezentovať. Byty nie sú vhodným prostredím, divákmi sú jedine priatelia alebo rodina. Gitaristi dostali aj odborný feedback od poroty a možno si spravili reklamu,“ povedal Rastislav Gablovič. Každý z troch porotcov, gitaristov a tiež učiteľov hry na tomto nástroji povedal súťažiacim čo-to o ich prejave a spoločne napokon rozhodli o víťazovi.

Zahrali i chlapci z okresu


„Na gitare ma baví hrať všetky možné štýly. Dnes som sa prišiel pozrieť, ako hrajú iní, pre inšpiráciu a zahrať si. Aj keď mávam dosť veľkú trému, hralo sa mi dobre,“ povedal Jozef Bača z Moravian nad Váhom, jeden z odvážnych súťažiacich.

Na pódiu zahral legendárnu skladbu Nothing Else Matters od Metallicy aj mladý gitarista z Banky. „Pesnička ma zaujala po technickej stránke aj melódiou. Hrať na gitare pre mňa znamená veľa, upokojuje ma kdekoľvek a kedykoľvek. Prišiel som s cieľom ukázať, že aj mladí ľudia majú talent. Hralo sa mi skvele,“ prezradil Tomáš Patrik, len 15-ročný Bančan.

Akoby stáli na pódiu nahí


„Gitara je výborný nástroj, odvádza človeka od hlúpostí k užitočnej záľube a k dobrým kamarátom, čo má aj sociálny aspekt. Gitara sa môže stať prejavom osobnosti človeka. Keď sa uvoľní, utečie do sveta, kam ostatní nemajú prístup,“ povedala porotkyňa Eliška Magálová, učiteľka hry na gitare z Cirkevnej základnej umeleckej škole vo Vrbovom.

Odvážnym mladým ľuďom vzdala hold, no spomenula i tých, čo hrať ešte nezačali. Vždy majú šancu. „Oceňujem, že sem deti prišli a mali odvahu vyliezť na javisko a niečo predviesť. Je to, akoby človek šiel nahý po ulici. Chcem odkázať deťom, aby nekopírovali iných, ale boli samy sebou. Nech nerobia hneď veľké veci, veľké umenie, ale po krôčikoch napredujú. Ale gitara nie je len pre mladých. Je úplne jedno, kedy začnete. Už som učila aj 55-ročnú, dokonca ako zamestnankyňa cirkevnej školy učím rehoľné sestry,“ dodala E. Magálová.

Prvé miesto napokon patrilo gitaristov Lacovi Zachovi z Bratislavy. Vyhral víkend v nahrávacom štúdiu. Hneď za ním sa umiestnil Hriňovčan Ján Cerovský, za výkon získal jeden deň v tom istom prostredí. Tretie miesto patrilo krajanke Simone Dobrovoľnej z Drahoviec.
 

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 9. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav