Dubovany: Jarný mráz poznačil aj jesennú výstavu ovocia a zeleniny

  • Nezaradené
  • 5. októbra 2016, 09:29
  • Autor:vd

Na stolíkoch 43. okresnej záhradkárskej výstavy v Dubovanoch bol celý hospodársky dvor – prasiatka, mačka aj pes z tekvičiek, ježkovia, ktorí mali namiesto pichliačov slnečnicu, na nej napichané orechy, jablká či šípky. Všetko originálne dielka miestnych školákov i detí z materskej školy. Boli tu aj nádherné floristické diela študentov Strednej odbornej školy záhradníckej z Rakovíc či drôtované šperky. O kúsok ďalej sa už začínala naozajstná výstava ovocia a zeleniny. Po silných jarných mrazoch, ktoré pestovateľov obrali až 80 percent ovocia už v jeho zárodku, sa záhradkári mohli popýšiť skôr rajčinami i paprikou ako jablkami či hruškami.

„Aj tak som prekvapený, že napriek neúrode sem pestovatelia doniesli pekné jablká, hoci oproti vlaňajšku ich je na výstave len asi jedna tretina,“ skonštatoval predseda Miestnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov (MO SZZ) Julian Strečanský. „Regiónom sa prehnali na jar tri silné mrazy, zničili úrodu až na 80 percent. Tento rok bol pre nás záhradkárov krutý. Pomrzli takmer všetky orechy a tie, čo prežili, majú nejakú novú chorobu. V obale šupky orecha sú malé červíčky. Netuším, čo orechy zasiahlo, či je to čierna škvrnitosť alebo naozaj niečo nové,“ skonštatoval J. Strečanský, bývalý pracovník Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch.

I napriek silnej neúrode sa záhradkári z Dubovian, Piešťan i Drahoviec mohli popýšiť gigantickými kalerábmi i paprikami, niektorými dokonca v tvare zvončekov či samurajskými utešenými červenými aj žltými cherry rajčinkami, voňavým stolovým modrým hroznom, žltou kapiou, chorvátskym cesnakom, guľatučkou bielou cibuľou. V miskách na stoloch boli lesklé fazuľky i cícer a bôb, na stoloch sa v slnečných lúčoch jagali žlté tekvičky i kukurica, po prvýkrát tu mali šafran. So svojou krásnou žltou obrovskou paprikou sa nám pochválil záhradkár Jozef Mišík: „Darilo sa jej nielen v skleníku, ale i vonku, ale keď prišli ranné mrazíky, musel som ju poprikrývať. A okrem toho, samozrejme, si vypýtala aj množstvo vody.“

v Dubovanoch a zároveň držiteľ tohtoročnej ceny Dubovianske jablko.

Špeciálnu kolekciu zŕn strukovín vystavovala Génová banka Slovenska. Premiéru na výstave mali šperky a umelecké predmety vyrobené tradičnou slovenskou drotárskou technikou Marianny Strečanskej. Na záver výstavy, ktorá sa ako každý rok uskutočnila pri príležitosti obecných hodov v dňoch od 1. do 3. októbra, vyhodnotili najkrajšie vystavené kolekcie a rozdali viac ako dvadsať tombolových cien. Prvou bolo odstavča, druhou záhradná elektrická kosačka, treťou kolekcia jabĺk.

Prvú cenu za ovocie si tento rok prevzal miestny záhradkár Marek Taláb. Porotcovia udelili prvú cenu za zeleninu Magdaléne Polakovičovej. Cenu za exotické rastliny si prevzala Iveta Cabadajová. Kolegovia ocenili jej starostlivosť o rastlinky, veď ešte minulý rok si jej dnes už nebohý manžel Anton odniesol z výstavy cenu Dubovianske jablko. Tú vždy prisúdia najkrajšiemu jablku samotní návštevníci výstavy. Tento rok ju získal J. Strečanský.

Keď v roku 1955 Ernest Bubák zakladal v Dubovanoch spolok záhradkárov, zrejme netušil, že o šesťdesiatjeden rokov sa tradícia, ktorú založil, stane po slávnostnej svätej omši druhou ústrednou témou hodových slávností v Dubovanoch. Pretože nielen kolotočmi či atrakciami je obec v tých dňoch sýta. Ľudia prichádzali do spoločenskej miestnosti obecného úradu, obdivovali výpestky záhradkárov, radili sa s nimi, čo a ako pestovať, koľko a čím hnojiť, ako ošetrovať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 4. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav