A. Valová sa karate venuje iba tri roky a už je majsterkou Európy

  • Šport / Ostatné športy
  • 16. novembra 2016, 15:39
  • Autor:th/rv

Mladá piešťanská karatistka Annamária Valová dosiahla ešte v polovici septembra na majstrovstvách Európy v štýle Goyu Ryu skvelý úspech. Členka klubu Seigokan na súťaži v Rakúsku nenašla premožiteľku a stala sa európskou šampiónkou. Piešťanský týždeň sa spýtal trénera (senseia) Michala Babiara, ako sa na tento výrazný úspech slovenského karate díva s odstupom času.

► Annamária Valová sa stala majsterkou Európy v Goju Ryu Karate 2016. Stále len 11-ročná talentovaná Piešťanka už v mladom veku dosiahla výrazný úspech. Ako vnímate svoju zverenkyňu od jej začiatkov až po tento úspech?
Annamária prišla do nášho klubu na konci septembra 2013. Od prvého tréningu robila výrazné pokroky. Už v priebehu prvého roka bola na svojej úvodnej súťaži karate. Neprestajné mimoriadne tréningové nasadenie ju pomerne rýchlo dostali na stupne víťazov. Ako jedna z mála karatistiek prešla v priebehu jediného roka až cez dve výkonnostné triedy. Annamária súťažila na menších regionálnych súťažiach a neskôr i na väčších slovenských a českých. Výborné súťažné výsledky počas troch rokov trénovania jej zaručili nomináciu na Majstrovstvá Európy Goju Ryu, ktoré sa konali 16. až 18. septembra 2016 v rakúskom meste Steyr.

Úspešná slovenská výprava na majstrovstvách Európy v štýle Goyu Ryu.

► Môžete nám prezradiť, ako vnímate s odstupom času jej úspech i samotný priebeh súťaže?
Na najvyššej súťaži Goju Ryu v Európe štartovalo 756 pretekárov z devätnástich krajín. V kategórii do 12 rokov nedala Annamária svojim súperkám žiadnu šancu. Jednoznačne vyhrávala každé kata 5:0 a dostala sa tak do finále. V záverečnom boji o najcennejšiu medailu sa stretla so súperkou Suosa Leonor z Portugalska. Tesne pred finále mala byť nervozita na najvyššom bode, u nej to však bolo úplne iné.

► Ako to teda Annamária zvládala?

Keď som sa pozrel na Aninku, videl som iba obrovské sústredenie na nasledujúce cvičenie. Nervozitu bolo pre zmenu vidieť na všetkých ostatných z nášho tímu, hlavne jej rodičoch (smiech). Annamária vo finálovom zápase predviedla kata Suparinpei a nad svojou súperkou zvíťazila. Tesne po zdvihnutí vlajok, prostredníctvom ktorých rozhodcovia určili ako víťaza Annamáriu, mi prebehla hlavou myšlienka: „Karate sa venuje iba tri roky a dnes je majsterkou Európy. Tak to je skutočný úspech! Keď sa chce, všetko sa dá!“ a utekal som objať majsterku (úsmev).
Annamária Valová z klubu Seigokan je európskou šampiónkou.

► Pocity vidieť na európskom vrchole vašu zverenkyňu boli určite elektrizujúce. Čo sa vám v tom momente prebiehalo hlavou?
Stáť vo veku 11 rokov na najvyššom stupni, počúvať štátnu hymnu, dostať na hruď medailu je skutočne krásna vec, ktorá nás všetkých bude hriať na srdci celý život.

► S akým odkazom ste prišli naspäť do Piešťan k svojim ďalším zverencom?
Z majstrovstiev Európy sme prišli so zlatom Annamárie a s bronzom, ktorý získal Šimon Prievozník, tiež z nášho klubu. Boli sme veľmi hrdí, keď na záverečnom slávnostnom ceremoniáli vlajku Slovenska niesol Šimon a tabuľu s označením „Slovakia“ niesla Aninka, čo bol ďalší krásny dar „zhora“. Najväčším úspechom detí v našom klube je však to, že majú radosť z tréningov a že si všetci spoločne robíme každý deň krajším.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 15. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav