Horná Streda usporiadala už tretie retro prvomájové oslavy

Tretie retro oslavy Prvého mája boli veľkolepé. S naozajstným prvomájovým sprievodom. Do Hornej Stredy v sobotu 27. apríla už od rána prúdili z celého okolia aj vzdialenejších končín vyblýskané traktory, historické osobné i vojenské autá, hasičské tatrovky, motocyklisti na svojich vzácnych zberateľských dvojkolesových zázrakoch, po dedine jazdil malotraktor s vlečkou plnou detí aj ich rodičov, školáci sa chystali na vystúpenie, predavači v stánkoch rozkladali svoj tovar, kuchári naklepávali mäso a varili kapustnicu a iné dobroty.

(Autor: Viera Dusíková/Mária Markechová)

Obec stavala prvomájovú tribúnu s červeným súknom a zástavami. Chlapi, deti i ženy sa obliekali do uniforiem, ktoré vyťahujú len na sviatok, aký sa práve začínal v Hornej Strede. Všade bolo plno motoristickej techniky, traktoristi hľadali miesto na parkovanie, všetci sa pomestili.

Mávadlá viali vo vetre, ľudia počas dlhočizného prvomájového sprievodu s dychovkou, mažoretkami, folkloristami, milovníkmi histórie i veteránov vykrikovali na niekoľkých tribúnach i mimo nich – v „špalieri“: „Nech žije Prvý máj!“ a deti pobehovali kade-tade, len aby nasali čo najviac z radostnej udalosti, ktorá trvala až do neskorých nočných hodín. Z tribúny sa ozývalo: „Vitajte v Hornej Strede a užite si všetko, čo sme tu pre vás pripravili. Ak budete mať nejaké otázky, obráťte sa na starostku.“

A čo povedala starostka Hornej Stredy? „Sme radi, že ste prišli. Cíťte sa tu príjemne, o chvíľu pôjde prvomájový retro sprievod, práve hrá na námestí Bučkovanka, predtým vystúpili so svojím programom naši školáci, vystupovať budú aj folkloristi z Čakanky z Nového Mesta nad Váhom, tiež krásne a šikovné mažoretky zo Sobotišťa. A nezabudnite zájsť na výstavu vojenských uniforiem, historických motocyklov, výzbroje armády ČSSR. Môžete si zaspomínať, ako to kedysi vyzeralo na stanovačke, je tam postavený stan, ohnisko a bežné predmety na kempovanie ako za dávnych čias. Potom sa pohostite, pozrite si ukážky silových zložiek ČSSR. A budeme radi, ak ostanete na jazdu historických vozidiel, divadelné predstavenie v podaní ochotníkov divadelného súboru Dino z Hornej Stredy a večer na koncert Gipsy Čáve,“ znelo prerozprávané pozvanie Simony Bičanovej.

Na námestí pred obecným úradom bolo ako vždy pripravené posedenie pre davy maškrtníkov aj divákov, jedna veľká socialistická tribúna na boku, dve menšie oproti, moderná, krytá na nádvorí, odkiaľ Dychová hudba Bučkovanka vyhrávala najobľúbenejšie piesne mladosti našich mám i starých mám. Keďže išlo o retro oslavy, výber bol aj z českej produkcie: „Kdyby ty muziky nebyly, tak už jsem dneska měl tři vily. U každé růžovou zahradu, chodil bych s rukama dozadu. Ale že pěkně mi hrávaly, děvčata na mě jen mávaly, nic jsem si nenechal pro sebe, já si to nechci vzít do nebe.“

A presne v duchu tejto piesne sa niesol celý sobotný retro prvomájový sviatok. A hoci bol v apríli, to preto, lebo zorganizovať takúto parádu nebýva len také jednoduché, nikomu dátum neprekážal. Ľudia sa bavili, užívali si slnečné počasie, vietor sa im hral s vlasmi a muži ocenili, že nadvihoval aj sukničky mažoretiek. Boli krásne ustrojené, a keď ich vystriedali maličkí folkloristi, ľudia sa nevedomky usmievali, popíjali nápoje a odmeňovali sa živánskou, pivkom či vínom.

V sprievode šlo i jedno nám veľmi známe auto – červený Renault Thalia. Tú pre nedostatok nafty v traktore Zetor vyvetral nadšenec retro prvomájových sprievodov a osláv z Veľkých Kostolian – Roman Michálek alias Hučo. „Mám na hlave nielen chemlónovú parochňu, ale na rifliach natiahnuté aj farebné trenky. Som taký šťastný!“ mával a „hučal“ Hučo a pozdravoval čitateľov Piešťanského týždňa.

Pre deti, ktoré sa vyjašili aj na ihrisku či preliezačkách, bola pripravená cukrová vata i točená zmrzlina. Ženy napiekli koláče, sponzori zasponzorovali mnohé užitočné veci a vďaka súdržnosti si obec Horná Streda a jej obyvatelia či návštevníci mohli povedať: „O rok sme tu zas!“

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof