„Mojmírka“ na Noci s Andersenom

  • Mladí dnes / Školy
  • 2. apríla 2024, 00:01

Hans Christian Andersen je jeden z najobľúbenejších rozprávkarov sveta. Svoju obľubu si našiel aj u slovenských čitateľov. Počas života napísal vyše 150 príbehov, boli preložené do viac ako sto jazykov. Medzi jeho najznámejšie príbehy patria určite Palculienka, Statočný cínový vojačik, Malá morská víla alebo Snehová kráľovná, ktorá bola napísaná pred 180 rokmi.

(Autor: archív ZŠ Mojmírova)

Texty slávneho dánskeho rozprávkara sú plné poučných príbehov o ľuďoch, vílach i škriatkoch, o láske, obetavosti, statočnosti, ale aj o závisti a pýche, o tom, aké zlé dokáže byť zlo a aké mocné vie byť dobro. Hans Christian Andersen by 2. apríla 2024 oslávil 219. narodeniny. Trvalý odkaz, dnes aj našim deťom, ktorý autor zanechal vo svojich dielach, si pripomíname podujatím, ktoré vzniklo na jeho počesť.

„Noc s Andersenom je medzinárodné podujatie, ktorému sa žiaci škôl na Slovensku tešia už 13 rokov. Je zamerané na podporu čítania rozprávok a pútavých príbehov počas jedného večera alebo noci, zväčša v piatok, najbližšie ku dňu majstrových narodenín,“ povedala na úvod moderátorka podujatia Barbora Krajč Zamišková.

Keďže 30. marca bolo obdobie veľkonočných prázdnin, organizátori sa rozhodli podujatie zorganizovať skôr, a to v piatok 22. marca. „Žiaci druhého stupňa zo Základnej školy Mojmírova v Piešťanoch mali tú česť zažiť neopakovateľnú atmosféru a nadobudnúť zážitky v priestoroch mestskej knižnice,“ uviedol organizátor podujatia Lukáš Mencl.

Program pre 70 žiakov pripravili učitelia školy, externí ilustrátori a zamestnanci knižnice. Niekoľkomesačná spolupráca na tomto projekte mala pozitívnu spätnú väzbu, predovšetkým od detí, ich rodičov až po organizátorov.

Rozprávkový večer odštartoval primátor mesta Peter Jančovič, ktorý žiakom poprial mnoho krásnych zážitkov a príjemnú zábavu s lektormi. „Pre deti bol pripravený skutočne bohatý program plný dobrodružstiev, kreatívnych hier a súťaží, do ktorých ceny zabezpečili sponzori podujatia Tesco, COOP Jednota, Lacné knihy a FaxCopy, ktorým touto cestou srdečne ďakujeme. Veľká vďaka patrí taktiež riaditeľke Margite Galovej a zamestnancom knižnice, umelcom, mojim obetavým kolegom Janke Pálkovej, Gabike Boorovej, Lenke Karabčíkovej, Lucke Ďugovej, Gabike Mičutkovej, Peťovi Žačokovi, bez ktorých by akcia nevznikla,“ dodal Mencl.

(lm)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina