Obyvateľov Štúrovej ulice čakajú rozkopávky, trvať majú až do konca roka

Obyvateľov Štúrovej ulice v Piešťanoch od úvodu mája čaká ťažké obdobie života na stavenisku. Už od 2. mája si ulicu prevezme Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS), ktorá začína s prácami na rekonštrukcii kanalizácie v úseku od okružnej križovatky po križovatku so Štefánikovou ulicou. Tieto práce by mali trvať až do augusta a vzápätí má na ne nadviazať kompletná rekonštrukcia ulice podľa projektu radnice plánovaného už takmer desať rokov.

TAVOS začne s rozkopávkami Štúrovej ulice už 2. mája. (Autor: piestany.sk)

Podľa našich informácií práce pri optimálnom časovom variante by spolu s rekonštrukciou realizovanou TAVOS-om mali trvať až do konca tohto roku. Presný časový harmonogram celkového ukončenia rekonštrukčných prác vozovky a chodníkov vzíde až z verejného obstarávania na realizátora stavby podľa projektu.

Projekt rekonštrukcie Štúrovej ulice je na svete už od roku 2018 – od čias primátorovania Miloša Tamajku. Vtedy tento zámer prekazili petičiari, ktorí spisovali petície a protestovali proti výrubu starých stromov, ktoré má v rámci rekonštrukcie nahradiť nová výsadba.

Aj po zmene vedenia radnice sa projekt už niekoľkokrát odkladal, tentoraz by sa však už s obnovou jednej z najzdevastovanejších ulíc v meste malo začať. Impulzom je tiež kompletná rekonštrukcia inžinierskych sieti vodárenskou spoločnosťou. V rámci nej si budú môcť obmeniť svoje kanalizačné a vodovodné prípojky i majitelia nehnuteľností na Štúrovej ulici. Tieto práce by mali byť ukončené do konca augusta. Na to by mala nadväzovať i dlho očakávaná kompletná rekonštrukcia vozovky a chodníkov.

Vypílené stromy v roku 2023 naznačujú, v akej zdravotnej kondícii je aj zvyšok stromoradia.

Podľa projektu má Štúrova ostať naďalej jednosmerná, pričom chodníky zostanú po oboch stranách ulice. Tiež sa nezmení cyklochodník i možnosť parkovania pri krajnici. Šírka chodníkov, vozovky, parkovania či cyklochodníka je stanovená stavebnými normami a projektant sa s danými parametrami musel vtesnať do šírkového profilu medzi domami. Spoluautormi rekonštrukcie sú dopravný projektant Stanislav Chmelo a krajinná architektka Eva Wernerová. V rámci svojich odborností Chmelo riešil dopravnú časť projektu a Wernerová zeleň.

Predtým, ako sa do projektovania rekonštrukcie pustili, na tamojšom stromoradí dali spraviť dendrologický prieskum. Ten okrem iného preukázal, že ho z celkového počtu 22 listnatých stromov tvorí 15 starých líp malolistých a zvyšok sú lipy malolisté z nedávnej doplňujúcej výsadby.

„Stromy na Štúrovej ulici z pohľadu svojho veku a miesta, kde rastú, dožili. Stromy tejto veľkosti v prostredí, v ktorom sa nachádzajú, chradnú. Zasahovať do ich kostrových konárov už nie je možné. Zmenilo by sa ich ťažisko a stali by sa ešte viac nebezpečné,“ informovala v roku 2021 poslancov na zasadnutí zastupiteľstva Hana Dupkaničová, riaditeľka Služieb mesta Piešťany.

Za pravdu jej dali i následné udalosti z úvodu roka 2023, keď pracovníci Služieb mesta Piešťany museli pristúpiť k odstráneniu dvoch starých líp, u ktorých hrozilo, že spadnú aj samy od seba. Preukázal im to statický posudok realizovaný tomografom. 

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof