Kedy zvoliť plechovú strechu a aké sú jej výhody?

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 15. februára 2024, 12:30

S plechovou krytinou sa v dnešnej dobe stretávame stále častejšie najmä vďaka vysokej materiálovej variabilite a možnostiam, ktoré prináša predovšetkým ako náhrada eternitu pri rekonštrukciách. Prečo uprednostniť práve tento typ strechy?

(Autor: Adobe Stock)

Vybudovanie strešnej konštrukcie môže byť realizované niekoľkými špecifickými spôsobmi, ktoré sa medzi sebou líšia charakterom, vlastnosťami, skladbou i cenou. Z konštrukčného hľadiska sú rozlišované dva hlavné typy, a to strechy ploché a šikmé, pričom u každého z nich sa používa trochu iný prístup k výberu povrchovej vrstvy – krytiny. U šikmých striech sú štandardne uplatňované štyri základné typy strešných krytín – keramická, betónová, asfaltová a plechová (vždy v niekoľkých variantoch), pričom každá prináša iné výhody napríklad v oblasti odolnosti či životnosti. Plechové krytiny bývajú preferované najmä u rekonštruovaných domčekov, stretnúť sa s nimi môžeme však i u novostavieb. Prečo zvoliť práve tento typ krytiny?

Výhody plechových striech

Či už sa rozhodnete pre plechovú škridlovú krytinu alebo falcované panely, plechová strecha prináša celú škálu výhod, ktoré sa môžu ešte stupňovať v nadväznosti na materiál, z ktorého je vyrobená. Hlavnou výhodou plechovej krytiny je jej nízka hmotnosť, ktorá umožňuje odľahčiť celú strešnú konštrukciu. Práve preto sa využíva pri rekonštrukciách, kde je týmto spôsobom nahradzovaná pôvodné staršie riešenie (najčastejšie eternitová krytina ši asfaltový šindeľ). Okrem nízkej hmotnosti sa plechová strecha vyznačuje i pomerne dobrou životnosťou a nízkou cenou, veľmi vhodná je i pre strechy s nízkym sklonom. Pri riešení kompletnej skladby strešnej konštrukcie je však nutné brať ohľad na jej nízku hodnotu zvukovej izolácie a odvod kondenzátu, ktorý sa na nej zráža z interiérovej strany a môže viesť k zrýchlenej degradácii materiálu. Vďaka povrchovej úprave je možné pracovať s relatívne širokou škálou farieb povrchovej úpravy (ktorá však musí byt obvykle obnovovaná).

Varianty plechovej krytiny

Krytina z kovu môže byť vyvedená v niekoľkých variantoch, medzi najčastejšie používané patrí plechová škridlica, a potom panely v rôznom prevedení, ktoré je často možné uplatniť i ako obkladové (fasádne) prvky. Na relatívne nízke sklony striech (okolo 7°) sa často uplatňuje falcovaná strecha, teda strešná konštrukcia z falcovaných panelov, ktoré sú pevne spojované špeciálnou technológiou – falcom. Špecifikom tohto typu strešných a obkladových panelov je stojatý zámok, na ktorý sa osadzujú spojovacie prvky. Toto riešenie sa vyznačuje veľmi rýchlou montážou. Druhým variantom je potom trapézový plech, ktorý sa uplatňuje predovšetkým na väčších komerčných a hospodárskych budovách alebo halách, a to ako strešná krytina i na obkladové prvky. V bežnej výstavbe sa trapézový plech uplatňuje skôr ako strešný systém pre drobné prevádzkové stavby, ktoré priliehajú k rodinnému domčeku apod., výnimkou však nie je ani využitie v klasickej výstavbe – vždy je však treba vybrať trapézový plech s vhodnou výškou profilu.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea