V kine si pripomenuli obete holokaustu

V kinosále Kultúrno-spoločenského centra Fontána v Piešťanoch sa v piatok 26. januára konalo spomienkové podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Do hľadiska sa posadilo asi dvesto mladých ľudí, stredoškolákov.

Za židovskú obec sa prihovoril Karol Ambra z Piešťan. (Autor: MsKS)

Návštevníkom podujatia, študentom i pedagógom z Gymnázia Pierra de Coubertina a zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch, sa najskôr prihovoril viceprimátor mesta Ján Krupa a potom predniesol svoj príhovor za židovskú obec Piešťanec Karol Ambra. Následne študentom prezentovali krátky dokument o Helene

Weinwurmovej, ktorá prežila koncentračný tábor v Osvienčime. Nasledoval príhovor politológa a politického analytika židovsko-ruského pôvodu Grigorija Mesežnikova a na záver si študenti pozreli film Správa z roku 2020.

Hovorilo sa o fašizme, utrpení, genocíde, o odsudzovaní ľudí na základe inakosti, o nadradenosti a o tom, ako si musíme aj v dnešnej dobe pripomínať zverstvá toho obdobia.

Počas druhej svetovej vojny sa 23. marca 1942 uskutočnil odsun židovských dievčat, žien a matiek z Piešťan na železničnú stanicu a potom do Petržalky. Odtiaľ boli deportované do koncentračných táborov v nacistami obsadenom Poľsku. Obyvatelia Piešťan boli svedkami i priamymi účastníkmi arizovania majetku židovského obyvateľstva, podnecovania a rozširovania nevraživosti, psychického a fyzického šikanovania a množstva iných prejavov neznášanlivosti. Deportácie pokračovali aj ďalej a celkovo sa z táborov nevrátilo naspäť domov do Piešťan 1067 židov. Ďalšie stovky obetí sa nevrátili domov, do Vrbového. Vyvraždené boli celé rodiny mestečka spod šikmej veže, spomenieme len niektoré z nich ako Halle, Herzog, Hoffer, Holzer, Just, Kohn, Koth, Lövinger, Mohr či Nágel.

„Židovská tradícia pripisuje menu nesmierny význam. Sú tri koruny – koruna Tóry, koruna kňazstva a kráľovská koruna. Všetky ich však prevyšuje koruna dobrého mena. Žiaľ, pri všetkom úsilí sa k menám, vrytým do žuly piešťanského pamätníka holokaustu, nepodarilo priradiť aj tváre,“ toto uviedol v závere knihy s názvom Pamätník holokaustu v Piešťanoch už nebohý autor Ľubomír Mrňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida