ARTA: Venovať sa kultúre a nevyjadrovať sa k zásadným otázkam by nám nedávalo zmysel

ARTA na Kollárovej ulici v Piešťanoch sa už od začiatku svojho fungovania zapísala u ľudí ako kreatívna organizácia podporujúca umenie, kreatívnych tvorcov či producentov. S rekonštrukciou starého Figara si získala priazeň aj u staršej populácie a stala sa neoddeliteľnou súčasťou umeleckej kultúry v meste.

Dominika Rusnáková, kreatívna riaditeľka piešťanskej ARTY. (Autor: ARTA)

ARTA sa nebojí vyjadrovať svoje postoje a názory aj k aktuálnym spoločenským témam, ako sú vojna na Ukrajine či podpora komunity LGBT+. Dominika Rusnáková, kreatívna riaditeľka a spoluzakladateľka, nám v rozhovore prezradila, aké majú plány na rok 2024.

ARTA funguje takmer tri roky. Ako ste zatiaľ spokojní s jej fungovaním?

ARTA ako projekt funguje od roku 2019. V tom roku sme založili občianske združenie, začali svojpomocne zveľaďovať priestory továrne a organizovať prvé podujatia. Potom, čo sme si v roku 2021 vzali na rekonštrukciu ARTY ako občianske združenie úver a prerobili priestory, začali sa zapĺňať ateliérmi, lokálnymi producentmi a jednotlivcami. Dnes je to teda šiesty rok, keď tento projekt vedieme, a tretí rok, keď fungujeme v plnej prevádzke.

Sme radi, že si mnohí vybrali pre svoju prácu priestory kultúrno-kreatívneho centra a mnohí z nich sa spolupodieľajú na jej komunitnom živote a tvoria ju s nami. To znamená, že ARTE venujú svoj čas a spoločne maľujeme chodby, zhadzujeme staré omietky, umývame okná či varíme raňajky. Toto sú veci, ktoré v mnohých iných nájmoch nikdy nezažijete a čo robí tento priestor v jeho podstate jedinečným. Ako centrum sme vznikali v najhoršom období a hneď na začiatku sme si museli prejsť pandémiou, zvyšovaním cien materiálov, energií a úrokov, čo je pri rekonštrukcii a prevádzke takéhoto veľkého objektu naozaj náročné. Máme čo robiť, ale aj napriek všetkým rizikám, čo so sebou takýto projekt obnáša, môžeme povedať – sme radi, že sme sa do toho pustili.

ARTA sa stala novým moderným miestom kultúry v meste, ako to vnímate?

Tento fakt začíname vnímať čoraz viac intenzívne. Síce mnohí chápu pojem kultúry len v spojitosti s podujatiami, výstavami a umením, no kultúra má oveľa väčšie presahy. Preto oceňujeme, že ľudia vnímajú ARTU ako kultúrny bod na mape mesta práve s týmto presahom.

Nebojíte sa vyjadriť k rôznym spoločenským témam, napríklad podpora Ukrajiny, LGBT+. Nemáte obavu, že takto môžete stratiť návštevníkov?

Venovať sa kultúre a nevyjadrovať sa k zásadným otázkam, ktoré s ňou priamo súvisia, by nám nedávalo zmysel. Rovnako by nám nedávalo zmysel nepostaviť sa za práva iných, ktorí sú súčasťou našej spoločnosti, a teda aj kultúry. Tým, že sa týmto otázkam venujeme, sa snažíme otvárať dialóg a prispievať k otvorenejšej a citlivejšej spoločnosti. ARTA je kultúrne centrum. O to viac pociťujeme spoločenskú zodpovednosť nebyť v týchto témach ticho. Samozrejme, že tým môžeme strácať na návštevnosti, to však nemôže byť hlavné kritérium rozhodovania sa, ako a čo budete robiť.

Aké máte ohlasy od obyvateľov mesta?

Väčšina ohlasov od obyvateľov, ale aj návštevníkov Piešťan je naozaj pozitívna. Títo ľudia k nám chodia na podujatia, píšu nám, či nepotrebujeme pomôcť s nejakými prácami, zastavia sa na kávu dole v kaviarni alebo nám na sociálne siete napíšu, že fandia celému projektu a držia mu palce. Niektorí pamätníci továrne či predchádzajúcej minulosti objektu sa občas zastavia, aby nám o nej porozprávali. Sú to príjemné okamihy.

Samozrejme, tak ako akákoľvek iná aktivita alebo projekt, máme občas aj negatívne ohlasy. Aj tie však treba rozdeľovať na dve kategórie. Do prvej by som zaradila ohlasy, ktoré môžu mať negatívny charakter, ale v konečnom dôsledku sú pre nás občas aj spätnou väzbou, ktorú berieme konštruktívne a vie nás posunúť. Vieme na nej stavať a zlepšovať sa, prípadne prehodnotiť niektoré aktivity. Do druhej kategórie patria komentáre na sociálnych sieťach, domnienky a fabulácie, prípadne potreba ľudí hľadať spôsoby, ako stavať medzi sebou bariéry. Musím povedať, že sa k nám takýchto ohlasov dostáva málo. Možno aj preto, že sa na ne nesústredíme. Jedna vec sú komentáre od ľudí na sociálnych sieťach napísané z komfortnej zóny domáceho prostredia a druhá, že máme za sebou ako iniciatíva reálne výsledky.

Aké novinky alebo eventy plánujete na tento rok?

Tohtoročná dramaturgia ARTY bude opäť vyskladaná multižánrovo. Plánujeme výstavy, workshopy, koncerty, divadlá, diskusie, filmové premietania či komunitné podujatia. Vlani sme sa sústredili tiež na formát digitálnych zručnosti, v ktorom budeme pokračovať aj v tomto roku. Pribudli nám 3D tlačiarne, ktoré budú počas celého roka k dispozícii pre verejnosť za poplatok. Plánujeme aj ďalší kurz, kde sa budú môcť naučiť, ako s nimi pracovať.

Síce ako centrum pracujeme najmä s mladým publikom, no máme veľmi radi medzigeneračný dialóg, keď nás navštevuje staršie publikum. Dokonca nás oslovili seniori na zorganizovanie podujatí práve k téme digitálneho sveta, ktoré máme už naplánované, a veríme, že pribudnú ďalšie.

Vo vašich priestoroch sa nachádzajú ateliéry. Nakoľko sú obsadené?

Momentálne máme obsadené všetky priestory, ktoré sú určené pre ateliéry. V jednom z nich sme spravili malý co-working, ktorý v tomto roku plánujeme presunúť do väčších priestorov. Okrem týchto priestorov hľadáme novú funkciu pre dva priestory, ktoré by mali zohľadňovať koncepciu samotného centra.

Dá sa u vás prenajať aj stôl pre nejakého freelancera?

Áno, na tento účel slúži práve co-working. Dokonca niektorí naši ateliérnici zdieľajú svoj priestor s inými spoluateliérnikmi z iných odvetví, takže ak niekto hľadá priestor, pozeráme sa buď na to, či máme v ARTE voľné priestory, alebo či chce niektorý ateliér svoje priestory zdieľať s niekým ďalším.

Na poschodí je byt pre umelca. Plánujete ho tento rok znovu prenajať nejaké zahraničnému alebo miestnemu umelcovi?

Presnejšie ide o umeleckú rezidenciu, ktorá slúži na krátkodobé pobyty pre umelcov/-kyne či iné profesie z oblasti kreatívneho priemyslu, ktorí tu počas pobytu tvoria/pracujú a nejakou formou sa spolupodieľajú na činnosti centra. V prípade, že sa nám podarí nájsť financie na tohtoročný chod rezidencie, dáme von „open call” na prihlasovanie záujemcov.

Na vašej facebookovej stránke ste zverejnili fotografiu s Krajskou inovačnou a rozvojovou agentúrou a s OOCR Rezort Piešťany. Plánujete organizovať spoločné eventy?

S obomi organizáciami sme mali stretnutie, kde sme sa rozprávali o možnej spolupráci a prepájaní aktivít. Takto nejako by to malo totiž v ideálnom svete na lokálnej báze fungovať. Že sa neprehliadate, ale navzájom kooperujete a dopĺňate sa, aby to dávalo zmysel. Či už v rámci podujatí, alebo ďalších projektov a činnosti.

A čo Cinematik, chcete aj tento rok byť jeho súčasťou?

V rámci Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sme súčasťou vlastne od samotného začiatku činnosti ARTY. Spočiatku sa tu premietali len jedna-dve projekcie, minulý rok sme zaplnili, myslím, celý týždeň. Sme radi, že sme ako kultúrny bod v meste jeho súčasťou a v spolupráci so Cinematikom plánujeme pokračovať naďalej.

Môžeme sa tešiť na nejaké novinky v priestoroch? Napríklad predaj cez starý novinový článok a podobne?

Stará péeneska bola v ARTE dočasne a momentálne ju u nás na dvore už nenájdete. Pôvodne sem bola privezená pre výstavný projekt Lindy Blahovej ako inštalácia slovenského umelca Stana Masára. Minulý rok sa péeneska previezla na trenčianske letisko, kde bola súčasťou Visual Stage festivalu Pohoda.

Momentálne sa chceme viac sústrediť práve na samotný dvor. Vytvorili sme koncepciu nového arťáckeho projektu ARTA MEETS PUBLIC, ktorý podporil aj Trnavský samosprávny kraj. Myšlienkou je postupne transformovať dvor centra na verejný priestor. Tento rok nám v ňom pribudne nový mobiliár a ľudia si budú môcť u nás kedykoľvek posedieť. Súčasťou budú napríklad miesta pre imobilných ľudí na invalidnom vozíku. Máme vypracovanú architektonickú štúdiu, ktorá ilustruje, ako by bolo možné pracovať s revitalizáciou celého dvora. Na jar k tomu plánujeme výstavu v exteriéri, kde sa dozviete viac. Okrem toho nám na fasáde hlavného objektu pribudla v rámci tohto projektu konštrukcia a popínavky, ktoré majú za úlohu postupne vytvoriť zelenú fasádu, ktorá má budovu ARTY a jej okolie ochladzovať počas horúčav.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof