Sú polievky zdravé? Áno! Tu sú tri dôvody

Pri skúmaní stravy 10 500 Američanov vedci zo Štátnej univerzity v Iowe zistili, že ľudia, ktorí jedli polievku, mali vyššie skóre kvality stravy ako ľudia, ktorí ju nejedli. Jedáci polievok mali vyšší príjem vlákniny, vitamínu A, horčíka, železa a draslíka.

Podľa výskumu je pravdepodobnosť nadváhy u ľudí, ktorí jedia polievky o 40 % menšia ako u tých, ktorí ju vynechávajú. Navyše, ďalšia štúdia uvádza, že konzumácia polievky pred obedom pomohla ľuďom prirodzene prijať o 134 kalórií menej.

Okrem toho, že polievky môžu pomôcť pri chudnutí a hydratácii, sú tiež zdravé. Majú vysoký obsah živín, vrátane ovocia, zeleniny, strukovín a mäsa. Tieto živiny sú dôležité pre celkové zdravie a môžu pomôcť znížiť riziko chronických chorôb.

Napríklad, polievky sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravie tráviaceho traktu. Vláknina môže tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a cholesterolu.

Polievky sú tiež dobrým zdrojom vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu A, C, K a železa. Tieto živiny sú dôležité pre imunitný systém, zdravie kostí a zrak.

Polievky hydratujú

Vaše telo tvorí približne 60 percent vody. Aby všetky systémy fungovali hladko, musíte pravidelne dopĺňať H2O. Váš príjem vody môže pochádzať z nápojov aj potravín. Či už popíjate vývar, napchávate sa miskou kapustovej polievky, alebo si ponoríte lyžicu do krémovej hráškovej polievky, každá z nich vám poskytne trochu hydratácie.

Polievky môžu zahnať nádchu

S polievkami je možné zlepšiť funkciu imunitného systému, najmä ak má človek nedostatok živín potrebných pre funkciu imunitného systému alebo ak sa jeho telo práve vyrovnáva s infekciou. Jedzte potraviny plné vitamínov, minerálov a antioxidantov. Preskúmaním viac ako 80 štúdií sa zistilo, že konzumácia ovocia a zeleniny môže byť spojená s lepšou funkciou imunitného systému. Polievka môže byť jedným zo spôsobov ako prijať viac vitamínov.

Polievky môžu podporiť zdravé chudnutie

Výskum spojil konzumáciu polievok s nižším rizikom obezity. Tá istá štúdia však zistila, že konzumenti polievok majú tendenciu konzumovať viac soli. Ak konzumujete nadmerné množstvo soli, môže to mať negatívny vplyv na váš krvný tlak. Preto by ste sa mali zamerať na diétne polievky.

Keď budete nabudúce variť obed alebo sa stravovať v reštaurácii, nezabudnite na polievku. Vaše telo vám poďakuje.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof