Rovnováha medzi funkčnosťou a estetikou – ako si vybrať dokonalý nábytok

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 29. decembra 2023, 15:30

Výber dokonalého nábytku pre obytný priestor priamo ovplyvní pohodlie všetkých používateľov. Preto je potrebné zohľadniť mnoho faktorov, ako je štýl interiéru, veľkosť miestností, rozpočtové možnosti a predovšetkým funkčnosť. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vybrať dokonalý nábytok a nájsť rovnováhu medzi funkčnosťou a estetikou. 

Jeden štýl aranžmánu – vyššia úroveň estetiky 

Pri zariaďovaní veľkého rodinného bytu alebo malej garsónky je dobré zachovať jeden dizajnový štýl vo všetkých miestnostiach. Dôslednosť pri navrhovaní interiéru pomáha vytvoriť harmonický priestor, ktorý je estetický a vhodný na relaxáciu. Výberom jedného štýlu nábytku, napr. škandinávskeho, minimalistického alebo boho, sa vyhnete chaosu a efektu preťaženia. Naopak, jednotná estetika bytu bude pôsobiť elegantnejšie a štýlovejšie. Treba však pamätať na to, že výber štýlového nábytku je jedna vec a ďalším dôležitým faktorom je funkčnosť bytu. Ak rôzne štýly nábytku lepšie odrážajú charakter jednotlivých miestností a poskytujú používateľom väčší komfort, môžete sa rozhodnúť pre rôznorodosť, pričom nezabúdajte na farebnú a tvarovú konzistenciu. Vyberte si nábytok v štýle, ktorý najlepšie vyhovuje vášmu vkusu a charakteru vášho domova. Obľúbené štýly v domácom dekore sú moderný, klasický, škandinávsky, rustikálny, boho alebo minimalistický. 

Estetický a funkčný nábytok do obývačky 

Dobre zvolený nábytok do obývačky vytvorí funkčný a estetický interiér. Obývacia izba spája v sebe niekoľko zón. Miesto na odpočinok by malo byť pohodlné a útulné. Vyberte si preto nábytok, ktorý vám poskytne pohodlie pri relaxácii. Do obývacej izby je ideálny sedací nábytok, ako sú pohovky, kreslá alebo taburetky. Ak často pozývate hostí, rozkladacia pohovka alebo rohová sedačka s funkciou spania môže byť lepšou voľbou ako klasická pohovka.

Ďalšia zóna – jedáleň – by mala byť vybavená stolom a stoličkami, ako aj nábytkom na uloženie stolových doplnkov. Jedálenský kút je nielen miestom na spoločné stolovanie, ale aj na spoločenské stretnutia. Počet miest pri stole by mal byť prispôsobený vašim potrebám. Výber rozkladacieho stola a niekoľkých ďalších stoličiek navyše na väčšie ako bežné večere poskytuje možnosť oveľa pestrejšieho rodinného a spoločenského života. 

Pracovná a študijná zóna v obývacej izbe 

Zónovanie obývacej izby závisí od individuálnych potrieb a preferencií. V mnohých obytných miestnostiach sa súbežne s obývacou časťou nachádza pracovný a študijný kútik s počítačovým stolom, kancelárskou stoličkou a policou na dokumenty. 

S cieľom čo najlepšie využiť priestor obývacej izby sa oplatí mať niekoľko ďalších kusov nábytku pre pohodlie a funkčnosť. Konferenčný stolík je kus nábytku, ktorý umožňuje servírovať nápoje a občerstvenie a pohodlne sedieť v pohovke alebo kresle. Na druhej strane TV stolík je centrum domácej zábavy. Jeden nenápadný kus nábytku vám umožní uložiť multimediálne zariadenia, ako je televízor, router, domáce kino alebo herná konzola, a šikovne ukryť káble. 

Milovníci dobrého čítania si nevedia predstaviť zariadenie obývacej izby bez knižnice, pohodlného kresla s podnožkou a stojacej lampy vedľa neho. Dobre zariadenej obývačke prospeje aj malá komoda, vitrína či príborník na odkladanie drobností. 

Pekná a pohodlná spálňa 

Najtichšie miesto v byte je ideálna miestnosť na usporiadanie spálne.Veľká pohodlná posteľ a prispôsobený matrac vám zaručia pohodlný nočný odpočinok. Vyberte si nočné stolíky a intímne osvetlenie, ktoré podporuje relaxáciu. Spálňa často slúži aj ako šatník, takže potrebujete priestor na uloženie oblečenia, bielizne, posteľnej bielizne, ako aj sezónne používaných vecí. Ideálnym riešením pre spálňu, ktorá je súčasne šatníkom budú priestorové skrine s posuvnými dverami na oblečenie. 

Predsieň – výkladná skriňa domu 

Po prekročení prahu bytu je prvou miestnosťou, ktorú návštevníci uvidia, predsieň. Estetika tohto interiéru je preto rovnako dôležitá ako funkčnosť. Výklenok je vhodné využiť na zriadenie skrine s posuvnými dverami na uloženie búnd, kabátov, topánok a doplnkov. S dostatočným úložným priestorom bude jednoduchšie udržiavať poriadok. 

Funkčný nábytok do obývačky – štýlový a praktický 

Dnešný trh ponúka širokú škálu možností, ktoré spájajú skvelý dizajn, cenovú dostupnosť a funkčnosť a umožňujú štýlové prispôsobenie rôznym vkusom a potrebám.

Ergonómia je základom dobrého dizajnu nábytku. Pohodlné pohovky, kreslá a stoličky navrhnuté na podporu tela môžu výrazne zlepšiť kvalitu času stráveného v obývacej izbe. Oplatí sa hľadať nábytok s nastaviteľnými operadlami, podrúčkami alebo výškovým nastavením, aby sa zabezpečilo maximálne pohodlie pre všetkých členov domácnosti.

Funkčnosť nábytku do obývacej izby znamená aj, že je viacúčelový. Rozkladacie pohovky, konferenčné stolíky s ďalšími policami alebo knižnice so skrytými úložnými priestormi sú len niektoré z riešení, ktoré maximálne využívajú priestor, najmä v menších bytoch.

Ďalším dôležitým aspektom je štylistická vhodnosť. Nábytok by mal ladiť s celkovým dizajnom miestnosti. Výrobcovia ponúkajú širokú škálu štýlov, od klasických až po moderný minimalizmus, ktoré vám umožnia vytvoriť ucelený a útulný priestor.

Pri výbere nábytku do obývačky sa oplatí venovať pozornosť kvalite spracovania a trvanlivosti materiálov. Investícia do kvalitného nábytku vám poskytne nielen pohodlie a funkčnosť na dlhé roky, ale bude aj ozdobou interiéru.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana