Najlepšie spôsoby, ako účinne potlačiť stres

Je kľúčové rozpoznať stresové situácie ihneď, ako sa vyskytnú, pretože vám to umožňuje sústrediť sa na riadenie toho, ako reagujete. Všetci potrebujeme vedieť, kedy zavrieť oči a zhlboka sa nadýchnuť, keď cítime stúpajúce napätie. Použite tieto tipy na prevenciu alebo zníženie chronického stresu.

Vyvážte prácu a zábavu

Samá práca a žiadna zábava? Ak trávite príliš veľa času v kancelárii, zámerne si do kalendára dajte viac dátumov, aby ste si užili čas na zábavu, či už osamote alebo s ostatnými.

Trávte čas s ľuďmi (a zvieratami), ktorých máte radi

Choďte von na kávu s kamarátkou, porozprávajte sa so susedom, zavolajte členovi rodiny, navštívte duchovného alebo sa dokonca porozprávajte so svojím domácim miláčikom. Klinické štúdie ukazujú, že aj krátky čas strávený so spoločenským zvieraťom môže znížiť úroveň úzkosti takmer na polovicu. Starostlivosť o zvieratá môžete prepojiť aj s pohybovou aktivitou. Doprajte psíkovi motiváciu vo forme kvalitných a bezpečných Acana granúl a naučte ho nové triky na agility dráhe alebo v parku.

Obdarujte iných

Opakom stresu je uvoľnenie spojené s pocitmi radosti. Podľa výskumov sme šťastnejší, ak my obdarúvame iných, ako keď iní obdarúvajú nás. A koho by ste obdarovali radšej, ako svoju najmilovanejšiu osobu? Inšpirujte sa darčekmi pre páry, ktoré si môžete personalizovať na mieru vďaka nápisom, fotografiám alebo kresbám. Potlačené tričko alebo hrnček bude obdarovanému vždy pripomínať, že ho máte radi a zároveň ide o praktické drobnosti.

Pravidelne cvičte

Pravidelným pohybom tela sa harmonizuje nervový systém a zvyšuje sa krvný obeh, čo pomáha vyplavovať stresové hormóny. Aj každodenná 20-minútová prechádzka má veľký zmysel. Akýkoľvek druh cvičenia môže znížiť stres a zlepšiť vašu náladu – stačí si vybrať aktivity, ktoré vás bavia, a urobiť z nich pravidelný zvyk.

Uvoľnite endorfíny

Endorfíny sa uvoľňujú do našej krvi nielen pri športe, ale aj pri orgazme. Najmä u žien je niekedy ťažšie ho dosiahnuť. Preto vyskúšajte rôzne erotické pomôcky pre ženy, stimulujúce rozličné miesta na vašom tele. Nezabúdajte na základné pravidlo – všetko robiť pomaly a vychutnávať si príjemné pocity.

Jedzte dobre a obmedzte alkohol a stimulanty

Alkohol, nikotín a kofeín môžu dočasne zmierniť stres, ale majú negatívny vplyv na zdravie a z dlhodobého hľadiska môžu stres zhoršiť. Dobre vyživované telá to zvládajú lepšie, preto začnite dobrými raňajkami, pridajte viac ovocia a zeleniny, vyhýbajte sa spracovaným potravinám a cukru, skúste bylinkové čaje a pite viac vody.

Spojte sa s podporujúcimi ľuďmi

Pri rozhovore tvárou v tvár s inou osobou sa uvoľňujú hormóny, ktoré znižujú stres, konkrétne oxytocín a dopamín. Spoľahnite sa na dobrých poslucháčov vo svojom živote a rozprávajte sa s nimi keď prežívate pekné, ale aj tie ťažšie chvíle.

Nájdite si čas na svoje hobby

Máte radi záhradkárčenie, čítanie, počúvanie hudby alebo iné kreatívne aktivity? Venujte sa činnostiam, ktoré vám prinášajú potešenie a radosť; výskum ukazuje, že to znižuje stres takmer o polovicu a tiež spomaľuje váš srdcový tep.

Praktizujte meditáciu, relaxačné cvičenia alebo jogu

Relaxačné techniky aktivujú stav pokoja, ktorý vyvažuje hormóny ako adrenalín a kortizol vo vašom tele. Aj keď to znamená iba 10-minútovú prestávku v dlhom dni: počúvajte hudbu, čítajte, choďte na prechádzku do prírody, venujte sa koníčkom, okúpte sa alebo trávte čas s priateľom.

Zvážte tiež absolvovanie kurzu znižovania stresu založeného na všímavosti, aby ste sa naučili efektívne a trvalé nástroje alebo vyskúšali každodenné hlboké dýchanie alebo silu vizualizácie.

Hlboké dýchanie

Pomalé, pokojné a hlboké dýchanie vám môže pomôcť uvoľniť sa. Vyskúšajte tieto kroky, aby ste sa zamerali na svoje dýchanie a opakujte ich kedykoľvek podľa potreby. Nájdite si pohodlnú polohu a zatvorte oči. Vydýchnite a spustite ramená. Nadýchnite sa nosom; naplňte si pľúca a potom brucho. Myslite na to, že uvoľníte svoje telo, upokojíte svoju myseľ a prúdi do vás pokoj. Pomaly vydýchnite nosom a uvoľnite brucho. Myslite na uvoľnenie napätia, bolesti, obáv alebo trápenia. Opakujte predošlé kroky kým sa nebudete cítiť uvoľnene.

Veľa spite

Ak spíte menej ako sedem až osem hodín, vaše telo nebude tolerovať stres tak dobre, ako by mohlo. Ak vás stres núti byť v noci hore, riešte príčinu a pridajte do svojho dňa ďalšiu meditáciu, aby ste nahradili stratený odpočinok. Snažte sa každú noc spať sedem až deväť hodín. Urobte si pravidelný režim pred spaním. Udržujte svoju izbu tmavú a chladnú. Skúste sa pred spaním vyhýbať počítačom, televízii, mobilom a tabletom.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika