Prichádza brniansky balet pod taktovkou Mária Radačovského

Súčasťou 68. music festivalu Piešťany bude i tanečné predstavenie spoza hraníc. Národní divadlo Brno a jeho juniorský súbor Balet NdB 2 prichádza do Domu umenia so svojím historicky prvým programom. Večer bude zložený z troch choreografií a na piešťanských doskách, ktoré znamenajú svet, si ho budete môcť vychutnať v pondelok 26. júna o 19.00 h

Mladý súbor sa po prvý raz predstaví aj v Piešťanoch. foto: archív divadla

Historicky prvý program juniorského súboru Balet NdB 2 vznikol na začiatku sezóny 2022/2023. Pod vedením baletnej majsterky Markéty Pimek-Hrabalovej a bývalého sólistu Uladzimíra Ivanoua sa tento mladý súbor po prvýkrát predstaví v troch unikátnych choreografiách.

V úvodnej časti Uroboros, čo je názov starodávneho symbolu, predstavujúceho cyklickú podstatu veci, času a nekonečne plynúceho kolobehu života, sa zobrazí večný súboj dobra so zlom. Dynamické tanečné prevedenie bude sprevádzať nevšedná fúzia elektronickej hudby a tradičnej hudby ďalekého Východu od interpretov Choronomad a Murcoff.

Baletná majsterka Markéta Pimek-Hrabalová sa v choreografii Vodník inšpirovala tragickým príbehom rovnomennej balady z básnickej zbierky spisovateľa Karla Jaromíra Erbena – Kytice, ktorú zhudobnil najhranejší český skladateľ Antonín Dvořák.

Pri príležitosti vzniku baletu NdB 2 doplnil dvojicu choreografií aj umelecký šéf Mário Radačovský. V jeho diele Na krásnom modrom…, v sprievode hudby Johanna Straussa mladšieho, predstaví kvality tohto nádejného mladého súboru, v ktorom sú pohyb a rýchlosť hlavnými atribútmi prejavu.

Od septembra minulého roka sa v Balete Národního divadla Brno (NdB) zrodil dlho pripravovaný a jedinečný projekt juniorského baletného súboru s názvom Balet NdB 2. Vznikol tak nový súbor mladých talentovaných tanečníkov z rôznych kútov sveta, úzko prepojený s hlavným umeleckým súborom. Projekt, ktorý nemá v strednej a východnej Európe obdobu, zorganizoval a podporil umelecký šéf Baletu NdB Mário Radačovský s podporou riaditeľa NdB Martina Glasera a Juhomoravského kraja.

V súčasnosti v súbore pôsobí 12 tanečníkov z Českej republiky, Kanady, Maďarska, Španielska, Švajčiarska a Anglicka. Tanečníci sú súčasťou najvýznamnejších, nielen klasických titulov z repertoáru Baletu NdB, ale budú účinkovať aj v ďalších projektoch. Počas každej sezóny budú v Divadle Reduta v Brne uvedené dve premiéry.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián