Kominárske šťastie spečatené štamperlíkom

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 26. marca 2023, 23:22

Do konca marca môžete v priestoroch Malej scény Mestského kultúrneho strediska v Piešťanoch zájsť prostredníctvom výstavy kominárskych pohľadníc a nástenných kalendárov s kominárskou tematikou do dávnych čias, keď z každého komína stúpal k oblohe dym, zľadovatené cestičky ľudia posýpali popolom, a keď pri bránke zazvonil kominár, aby domácim poprial „Šťastný a veselý…“ a v brašne mal zrolované novoročné kalendáre, každý sa chytil gombíka. Veď kominárske šťastie prišlo rovno do ich domu, štamperlíkom bolo spečatené.

V medzivojnovom období sa pre žánrové pohľadnice viac používala tlač podľa fotografickej predlohy. (Autor: Supa)

Kominári patria už po stáročia ku koloritu našich dedín a miest. Vidíme ich s „kirplajchňou“, „štosákom“, „čimprlíkom“ a bielou šatkou vykonávať svoju prácu, aby ľudia mali doma teplo, pohodu a istotu najmä v zime, aby sa pritom nedajbože nezadusili či dom nepodpálili. Pre túto ich užitočnosť a „prinášanie šťastia“ sa stali kominári vďačným námetom blahoprajných a žartovných pohľadníc už od ich zrodu. A obdobne je to s vyobrazovaním kominárov na kalendároch.

Najčastejšie sú zobrazení s neodmysliteľným rebríkom, obyčajne neseným v ruke alebo opretým o komín. Na pohľadniciach sú kominári s podkovou šťastia a vrecom plným peňazí, ktoré sa z neho sypú, alebo ich vidno pri práci, ale vždy sú so širokým úsmevom. Mladý kominár symbolizuje mladý, teda nový rok. Keď sú spolu mladý aj starý, znamená to striedanie rokov.

Kominárstvo sa u nás rozšírilo koncom stredoveku prostredníctvom talianskych majstrov a tiež majstrov z talianskej časti Švajčiarska, ktorí komíny stavali a čistili, udržiavali. Z domova si vodili aj svojich učňov. V roku 1748 bol založený celouhorský cech kominárov so sídlom v Györi. Ten sa neskôr presídlil do Bratislavy. V roku 1753 boli už domáci kominárski majstri v 17 slovenských mestách, v roku 1827 v 27 a neskôr takmer vo všetkých mestách a mestečkách. Za I. ČSR to bola koncesovaná živnosť ako v súčasnosti.

Naši predkovia si boli vedomí ich užitočnosti, preto ich obyčajne vítali pohárikom pálenky a po robote sa im aj klobása vyúdená v komíne ušla. A ako je to s prinášaním šťastia? Nuž cez komín si kominár vypočul sprisahanie voči kráľovi, ktorého chceli otráviť. Cez komín sa spustil do siene a v poslednej chvíli zabránil kráľovi vypiť otrávený nápoj. Priniesol šťastie práve kráľovi.

Milan Vančo, predseda Spolku filatelistov Imricha Wintera

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek