Sofistica nie je len o spoločnom otužovaní

Piešťanské občianske združenie Sofistica vzniklo ešte v auguste 2019. Spolu s ním sa začal formovať aj otužilecký klub, prvotne určený najmä pre ženy. O mesiac neskôr prišlo do vody 22 ľudí, aktuálne po troch rokoch sa ich pravidelne prichádza ponárať takmer štyridsať. Sofistica však už nie je len o otužovaní, pridalo sa množstvo ďalších aktivít. Ako sa klubu darí, nám porozprávala jeho zakladateľka Sofi Szoke.

Foto: archív S. Szoke

Občianske združenie Sofistica vzniklo potom, čo jeho zakladateľ- ka absolvovala úspešnú otužileckú sezónu 2018/2019, no uvedomila si, že pozná samých otužilcov – mužov. Spolu so vznikom klubu sa k nej po- stupne začali pridávať ďalšie a ďalšie ženy všetkých vekových kategórií, skúsené otužilkyne i začiatočníčky. Sofistica takto prežila nielen prvú spoločnú zimnú sezónu, ale aj tú ďalšiu a rovnako letné „medziobdobia“. Pribudli aktivity, vznikli priateľstvá a do pamätí sa zapísali nezabudnuteľné spoločné zážitky.

„Pravidelne každý víkend prichádza niečo medzi 35-40 ľudí. Dokopy nás je viac ako päťdesiat a zaujímavé je, že napriek pokročilej sezóne stále pribúdajú noví členovia,“ prezradila Sofi Szoke. Ľudia sa k „ozetku“ pridávajú spontánne a aj záujem rástol konštantne – rokmi i pandémiou. „Všeobecne by som povedala, že záujem o zdravie a pobyt v prírode tomu dosť pomohol,“ skonštatovala zakladateľka klubu s tým, že ľudia za nič neplatia, a tak majú všetky získané benefity zadarmo.

„Sofistikári“, dnes už nielen ženy, ale aj muži, sa kúpu každú nedeľu od otvorenia sezóny, a to symbolicky o 11. hodine a 11. minúte v Hornej Strede na štrkovisku Dlhé kusy. Chodia tam od začiatku, a to pre stojatú vodu a dobré podložie vo vode. Ak sa chcete pridať, prípadne čosi nové o ochladzovaní dozvedieť, do- razte niektorú nedeľu v tomto čase k jazeru. Ak ste začiatočník, o to lepšie, budete mať okolo seba množstvo skúsených ľudí. Ideálne je totiž začať v septembri postupne, keď ešte voda nie je taká studená. Napriek tomu sa niektorí rozhodnú začať v čase, keď už teplota vody atakuje bod mrazu.

„Je dôležité odhadnúť svoje schopnosti, kondíciu a sebareflexiu. A to obomi smermi. Stretávam sa s tým, že ľudia sa často podceňujú – tí, ktorí to ešte neskúsili a váhajú, a potom opačný extrém, ľudia, ktorí zhurta začnú a lezú tam príliš nadlho,“ skonštatovala Szoke a prezradila, že do vody s nimi chodia ľudia všetkých vekových skupín. „Máme najmladšieho Oliverka Fusku a ten mal štyri roky, keď minulú sezónu nasledoval otca do vody. Tento rok pekne pokračuje. Potom z horného konca, aj keď dámam sa vek nepatrí pripomínať, ale verím, že to vezmú ako pochvalu a mnohým to bude inšpiráciou, máme partičku 67+. Baby dôchodkyne, ktoré tam všetkých ‚zahanbujú‘,“ doplnila.

Zaujímavé je, že otužilecké „siete“ sa tento rok nepretrhli ani v horúčavách. „V lete sme spustili prvý ročník kryhoterapie – ako sme toto letné otužovanie nazvali. Vďaka Trnavskému samosprávnemu kraju a participatívnemu rozpočtu sme získali podporu na realizáciu tejto myšlienky, ktorá ma prenasledovala už pár rokov. V lete nám ľadová voda totiž veľmi chýbala, najmä pri úmorných teplotách. A teda, kúpali sme sa od mája do októbra v ľadovej vode, ktorá mala teplotu od 0,7 do dvoch stupňov Celzia,“ popísala zakladateľka otužileckého klubu vznik myšlienky spojazdniť letný kúpeľ vo vani plnej ľadových krýh. Množstvo mrazivých, no zároveň slnkom zaliatych fotografií z tejto aktivity nájdete na Facebooku Sofistica.

Ale ak sa chcete čosi nové dozvedieť, pozrieť sa, ako sa členovia klubu ponárajú do ľadových vôd, dorazte 26. decembra k vegánskej reštaurácii na nábreží Váhu. Chystajú tam kultúrno-vzdelávacie podujatie s názvom Medzi/mostami, a teda sled prednášok na rôzne témy spojené s otužovaním. „Zároveň sa okúpeme a zahrá nám na terase Lacko Svitek. Vítaní sú všetci, nielen ľudia, ktorí sa kúpu v studenej vode,“ doplnila Szoke.

Okrem otužovania sa v klube venujú i konceptu sofistikovaného žitia. Ide o rozvíjanie aktivít na podporu tela aj ducha, komunity, sieťovania a podobne. „Momentálne sa pripravujeme na ďalší projekt – Sofisti- kovane na horách. Tento koncept sme ešte nerobili, tak uvidíme, ako to pôjde. Budeme sa opäť uchádzať o dotáciu v projekte Tvoríme kraj,“ povedala Sofi Szoke na záver s tým, že aj keď je jedinou štatutárkou klubu a mozgom organizácie, nešlo by to bez ostatných. „Bez podpory, pomoci a v neposlednom rade ľudí, ktorí sa na tom zúčastňujú, to nejde. Bez tohto všetkého by som si mohla sama pískať na nafukovačke uprostred jazera,“ dodala s úsmevom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav