Šťastné a veselé!

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Editoriál / Blogy
  • 24. decembra 2022, 00:04

Najkrajšie obdobie roka je tu. Opäť sa na uliciach dívame na rozžiarené okná, balkóny, rodinné domy, spoza závesov blikajú svetielka vianočných stromčekov. Deti sa tešia na Štedrý deň, očakávajú, kedy bude konečne chodiť Ježiško, a náruživo otvárajú ďalšie a ďalšie okienka na adventnom kalendári. Spomeniete si ešte na vlastnú nedočkavosť, keď decembrové dni trvali pridlho, nehovoriac o samotnom Štedrom dni? Bola to celá večnosť!

(Autor: am)

Viem, vo svete dospelých je to trochu o inom. Vymýšľať tajné plány, ako zariadiť čo najlepšie prekvapenie pre drobcov, chodiť po obchodoch, objednávať, vyzdvihovať balíky… a to všetko za zvýšeného množstva pracovných povinností, lebo však vianočné voľno si treba v práci nadrobiť. Vstupuje do toho, samozrejme, aj ďalší faktor, a to riešenie finančných zdrojov. Nepomáha tomu vízia do ďalšieho roka v kontexte čerstvo schválených zvýšených daní a poplatkov na komunálnej úrovni. Ale nebudeme si týmito nepeknými krokmi kaziť Vianoce. Rozčuľovať sa môžeme aj potom.

V tomto období každý každého nabáda, aby pomáhal, prispieval inštitúciám, spravil krajšie Vianoce občianskym združeniam a rôznym organizáciám. Ja mám ale v tomto roku trochu iné odporúčanie – dávajte si na seba pozor, a to fyzicky, psychicky i bezpečnostne. Pokúste sa na chvíľu „vypnúť“. Nemusí byť doma tip-top upratané, veď, ako sa vraví, na Vianoce chodí Ježiško, a nie kontrola z hygieny. Nemusíte mať napečené desiatky druhov koláčov, po ktorých bude treba upratovať kuchyňu a ešte vás to bude nútiť príliš veľa „zobkať“ zo stola a prijímať zbytočný cukor. Choďte sa radšej poprechádzať, zahrať s deťmi alebo si len pustite rozprávky.

Prajem vám do ďalšieho roka, aby ste boli najmä zdraví. Všetkým vám, ktorí ešte v týchto dňoch bojujete s chrípkou, covidom, prechladnutím a v podstate s čímkoľvek, prajem, aby ste už na sviatky boli v pohode. Aby ste aj do nového roka vykročili so stabilnou imunitou a mohli si užívať každý deň plnými dúškami, nie užívať plné hrste liekov. Prajem vám, aby ste sa počas Vianoc stretli s ľuďmi, na ktorých vám záleží. Tým, ktorí majú radi svoju prácu, prajem, aby sa im v nej aj v ďalšom roku darilo, a tým, ktorí do nej chodia len preto, lebo je to potrebné, prajem, aby ten čas bol aspoň znesiteľný.

Majme sa radi, majme radi ľudí naokolo a buďme tolerantní. Buďme viac všímaví voči ostatným, ale aj voči vlastným potrebám. Nebojme sa povedať, keď sa niekde deje krivda. A nezabúdajme, príchod nového roka je prirodzene spätý s bilancovaním, avšak šancu na akúkoľvek zmenu máme každý jeden deň. Krásne Vianoce a šťastný nový rok!

Alexandra Mathiasová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel