Liata podlaha – Na čo si dávať pozor pri jej realizácii?

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 11. októbra 2022, 13:29

Liate podlahy sú stále viac populárne v domácnostiach, a to nielen v garáži či pivnici, ale aj vo vstupnej hale a kuchyni. Ak rozmýšľate o liatej podlahe, tak je tento článok určený pre vás. Opíšeme najčastejšie problémy, ktoré sa pri nej vyskytujú a aj to, ako im predísť.

Cars For Sale, Automotive Industry, Cars Dealership Parking Lot. Rows of Brand New Vehicles Awaiting New Owners, on the epoxy floor in new car service
  • V minulosti sa liate podlahy používali najmä v priemyselných prevádzkach, dnes je ich využitie oveľa širšie. Veľmi obľúbenou je liata podlaha do garáže. S liatou podlahou sa však stretnete aj na terasách, balkónoch, ale rovnako v obývacích miestnostiach či kuchyni. Každá miestnosť má iné nároky a vyžaduje si špecifické úpravy. Na popularite liatej podlahy majú veľký podiel farebné možnosti jej stvárnenia, ktoré si viete prispôsobiť podľa vlastných preferencií.

Vlhký podklad

Skôr ako sa začne s realizáciou liatej podlahy, je dôležité zistiť hodnotu zvyškovej vlhkosti podkladu. Tú možno zmerať pomocou špeciálnych elektronických prístrojov, alebo jednoducho pomocou plastovej fólie. Ak by bola vlhkosť podkladu väčšia ako by mala byť, môžu na povrchu podlahy vzniknúť bubliny.

Pevnosť podkladu

Vzhľadom na to, že liata podlaha je „potiahnutá“ na celej ploche podkladu, je potrebné, aby konečná pevnosť podkladu, alebo pevnosť v ťahu, bola dostatočná. Jej hodnota sa meria odtrhovou skúškou a priemerná hodnota by mala byť 1,5 N/mm2(5 meraní). Okrem pevnosti v ťahu je dôležitá aj pevnosť v tlaku, ktorá závisí od predpokladaného zaťaženia podlahy.

Dutiny v podklade

Nespozorované dutiny v podklade môžu neskôr narobiť veľké problémy. Dobrou správou je, že sa dajú ľahko a včas identifikovať. Ich výskyt zistíte jemným poklepaním po podklade, a na základe zvuku si viete sami určiť či tam dutiny sú, alebo nie. Pri veľkých plochách sa robí test oceľovými guličkami, ktoré sa spúšťajú po ploche, a pri dutých miestach vydajú iný zvuk. Na opravu menších dutín môžete použiť epoxidovú živicu. Ak sú dutiny veľké, vyspraviť ich musíte epoxidovou maltou.

Zle vyčistený podklad

Epoxidová liata podlaha je extrémne citlivá na kvalitu čistoty podkladu. Podklad musí byť dokonale čistý, bez akýchkoľvek voľných častíc alebo škvŕn. Najvhodnejším spôsobom na jeho prípravu je brúsenie, frézovanie a  otryskávanie. Využiť tiež môžete rôzne chemické čistiace prostriedky.

Toto boli najčastejšie dôvody, na ktoré si treba dávať pozor pri realizácii liatej podlahy. Ak sú dodržané, je veľký predpoklad, že liata podlaha bude vyzerať výborne. Dôležité je tiež použiť kvalitné materiály, ktoré sú určené špeciálne pre epoxidové liate podlahy. Napríklad od výrobcu stavebných materiálov MUREXIN.

Inzercia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 15. mája 2024
Meniny má Žofia, zajtra Svetozár