Kuchyne v štýle provence – vyznáte sa v najnovších interiérových trendoch? Toto sú ich kľúčové prvky

  • Inzercia
  • 9. augusta 2022, 15:53

Ak sa zaujímate o najnovšie trendy v bytovom dizajne alebo si len jednoducho radi rozširuje svoje všeobecné znalosti, ste na správnom mieste. Provence kuchyne sa tešia veľkej popularite a získavajú si miesto v našich domácnostiach (a tiež v našich srdciach). Ktoré základné prvky sú pre tento koncept dizajnu z južného Francúzska charakteristické?

Zdroj foto: Chehova / Shutterstock.com

Mozaikové dlaždice

Jedným z kľúčových elementov provence kuchyne, ktoré vás duchom prenesú do južného Francúzska, sú kameninové dlaždice s hladkým glazúrovaným povrchom – typická je mozaika s ornamentálnymi vzormi, ktorá zobrazuje rôzne geometrické tvary i zaoblené línie. Vsaďte na monochromatickú paletu svetlých farieb, ktoré tiež charakterizujú kuchyne v tomto štýle.

Tip: Pre dosiahnutie osobitejšieho vzhľadu sa nemusíte príliš zaoberať tým, ako ich nainštalovať – vzory na seba nemusia nadväzovať.

Hlboký keramický drez

Ďalším prvkom provence kuchyne je aj hlboký drez z keramiky. Ak chcete túto klasiku trochu oživiť, môžete to docieliť pomocou moderných vodovodných batérií – môže ísť napríklad o modely s matným čiernym alebo mosadzným povrchom.

Svetlé priestory s prírodným nádychom

Od farby stien až po kuchynský nábytok, dôležité je sústrediť sa na používanie svetlých farieb, ktoré miestnosť prevzdušnia. Dôležitým prvkom sú aj veľké okná v blízkosti pracovnej dosky, ktoré poskytujú dostatok denného svetla. Často v tejto kuchyni nájdete aj dvere vedúce priamo von – na dvor alebo terasu.

Tip: Nezabudnite do výzdoby zakomponovať množstvo kvetov a rastlín. Vítané sú aj malé črepníky s bylinkami (bazalka, rozmarín a iné).

Zdroj foto: brizmaker / Shutterstock.com

Závesy nielen na oknách

Kuchyne v štýle provence sa vyznačujú využívaním textílie, a to v podobe vzorovaných vankúšov, obrusov a závesov. Zabudnite na žalúzie – ochranu pred slnkom a zvedavými pohľadmi vám zabezpečí záves alebo textilná roleta. Okrem toho sú závesy používané častokrát aj namiesto dvierok – na skrinkách či vstavaných policiach, ktoré slúžia napr. ako špajza.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín