Od augusta sa sprísnili tresty za nezodpovedné správanie vodičov

  • Nezaradené
  • 8. augusta 2022, 23:02

Ministerstvo vnútra SR pripomína vodičom niektoré zmeny a zvýšené tresty za vážne porušenia dopravných predpisov, ktoré sú účinné už od pondelka 1. augusta. Prináša ich novela zákona o cestnej premávke. Najzásadnejšia zmena sa týka sprísňovania trestov za prekročenie povolenej rýchlosti a manipuláciu s telefónom počas šoférovania.

(Autor: pexels.com)

V blokovom konaní je najprísnejšia peňažná pokuta za rýchlosť od 250 do 800 eur, pri riadnom konaní je to od 500 do 1000 eur. Samotná výška pokuty sa v novele nemení, no v prípade, že vodič tretíkrát, resp. viackrát prekročí rýchlosť počas 12 mesiacov v obci o 50 km/h a viac, mimo obce o 60 km/h a viac, je možné mu uložiť aj sankciu zákazu činnosti.

Držanie a obsluhovanie telefónu počas jazdy bez systému „voľné ruky“ – hands free sa stane ďalším porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Zvýšia sa horné hranice pokút v blokovom (zo 100 na 150 eur) i v riadnom správnom konaní (z 200 na 300 eur). Zároveň bude možné za tento priestupok uložiť zákaz činnosti a porušenie sa bude rátať medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov. Telefonovanie cez hands free je v aute v poriadku a povolené.

„Týmito krokmi sledujeme väčšiu bezpečnosť na cestách. Cieľom je, aby sa vodiči sústredili na šoférovanie motorového vozidla, doplnkovými činnosťami nestrácali pozornosť nad jeho vedením a neohrozovali tak ďalších ľudí na ceste ako aj seba. Cieľom je ochrana zdravia a životov,“ zdôrazňuje minister vnútra Roman Mikulec.

Štatistiky porušení pravidiel cestnej premávky hovoria jasnou rečou. Za obdobie piatich mesiacov aktuálneho roka zistili dopravní policajti v rámci dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky takmer 155-tisíc porušení pravidiel cestnej premávky, ktoré boli vybavené na mieste v blokovom konaní a postúpené na správne konanie. Okrem uvedeného bolo v rámci objektívnej zodpovednosti zistených 9881 porušení pravidiel cestnej premávky.

Za rok 2021 bolo zistených viac ako 332-tisíc porušení pravidiel cestnej premávky, ktoré boli vybavené na mieste v blokovom konaní a postúpené na správne konanie. V rámci objektívnej zodpovednosti bolo zistených 24 809 porušení pravidiel cestnej premávky.

(ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina