Bylinkárka radí: Levanduľa vám pomôže zaspať

  • Bylinkárka radí
  • 10. februára 2022, 09:37

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví levanduľu lekársku.

Levanduľa lekárska sa používa pri poruchách zaspávania, nervozite, pri žalúdočnej neuróze, črevných ťažkostiach i pri vysokom krvnom tlaku. (Autor: bildtankstelle.de)

Levanduľa lekárska (Lavandula officinalis) je trsovitý priamo rozkonárený poloker, vysoký 20 až 60 centimetrov, pokrytý sivými chĺpkami. Listy, sediace čiarkovito, sú na spodnej hrane husto plstnaté. Drobné sýtofialové kvietky sedia v chudobných dolu oddialených hore hustých papraslenoch usporiadaných do koncových klasov. Kvitne v júli až v auguste.

Levanduľa je najkrajšia a najvoňavejšia, keď rastie v bohatom záraste. Preslávené sú jej polia v Španielsku a v juhovýchodnej Európe, vo Francúzsku a teraz už i v Maďarsku. Zbierajú sa fialové kvety hneď po rozkvitnutí. Odstrihávajú sa aj so stonkou a sušia sa na tienistom mieste.

Levanduľa lekárska obsahuje veľa účinných látok: éterický olej, triesloviny, silice, linalol, vitamíny A a C, veľa minerálnych látok, tuk, sacharidy. Používa sa pri poruchách zaspávania, nervozite a rozrušení, pri ťažkostiach v podbrušku, pri žalúdočnej neuróze a črevných ťažkostiach, pri plesňových ochoreniach pokožky a pri vysokom krvnom tlaku. Ako prísada do kúpeľa sa levanduľa osvedčila aj na vonkajšiu liečbu funkčných porúch krvného obehu. Dôležité uplatnenie nachádza pri použití z vonka, kde je najlepšia vo forme oleja. Jeho vtieranie do pokožky na boľavých miestach zázračne pomáha pri reume, bolestiach hlavy, migréne, zápaloch nervov a úpale. Osobitným odporúčaním je dať levanduľu do plátenného vrecúška a položiť vedľa vankúša, takto pôsobí na dobrý a spokojný spánok.

Čaj pri úpale

Potrebujeme: 20 g levandule lekárskej, 20 g chmeľu, 20 g rumančeka, 20 g medovky lekárskej, 10 g mäty piepornej, 10 g rozmarínu

Postup: Čajovú zmes dobre spolu premiešame. 1 ČL zmesi zalejeme 1/4 l vriacej vody, 5 minút lúhujeme a precedíme. Čaj pijeme po dúškoch. Na hlavu, čelo, zátylok si môžeme priložiť studené obklady. Pri krátkodobých stratách vedomia alebo vysokej horúčke ihneď privolajte lekára.

Olej

Postup: Do 1/2 l olivového oleja sypeme za stáleho miešania čerstvé nadrobno posekané kvety, kým dostaneme hustú, ale tekutú zmes. Dáme do vhodnej nádoby a za občasného premiešania necháme stáť na tmavom, chladnom mieste 6 až 8 týždňov. Precedíme a vytlačíme. Olej vtierame do pokožky po celom okolí boľavých miest. Pri bolestiach hlavy a migréne vtierame olej do spánkov a čela.

Súčasne berieme trikrát denne 10 kvapiek levanduľovej tinktúry na lyžičke a zapijeme teplým čajom. Tinktúru užívame 14 dní, potom spravíme týždeň prestávku – takto môžeme viackrát zopakovať.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvých kvetov levandule lekárskej, 7 dl pohár, 7 dl domácej pálenky, vodky alebo liehu

Postup: Kvety levandule vhodíme do pohára a až po vrch zalejeme alkoholom. Pohár uzavrieme a občas pretrasieme. Lúhujeme jeden mesiac, potom scedíme cez gázu do iného pohára.

Sirup

Potrebujeme: 150 g čerstvých kvetov levandule lekárskej, 1 citrón, 1,5 kg kryštálový cukor, 2 l vody, 1 ČL kyseliny citrónovej

Postup: Vodu dáme prevariť a necháme vychladnúť. Do vychladnutej vody vhodíme levanduľu lekársku, pridáme ošúpaný a na kolieska nakrájaný citrón a vložíme do chladničky na 48 hodín. Potom precedíme cez gázu a vyžmýkame. Do precedeného nálevu pridáme cukor, pri konci varenia kyselinu citrónovú a privedieme do varu. Stíšime ohník a ešte 5 minút povaríme, ak treba, pozbierame penu, potom nalejeme do čistých fliaš. 

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián