Vyhľadávaniu cez Google dominovala pandémia

  • Spravodajstvo
  • 10. januára 2022, 00:02

Na prvých troch miestach vo vyhľadávaní prostredníctvom Google sa umiestnili heslá súvisiace s pandémiou a domácim vzdelávaním. Slováci do celosvetovo používaného vyhľadávača zadávali najviac heslá Korona.gov.sk, Edupage a Bezkriedy. V tlačovej správe o tom informovala Daša Paulíčková zo spoločnosti Grayling Slovakia.

(Autor: red)

Do prvej desiatky sa dostali aj heslá sčítanie obyvateľstva, FlashScore.sk, COVID automat, Byť zdravý je výhra, očkovanie, očkovacia lotéria a eHranica. „Informácie o vývoji situácie na Slovensku v súvislosti s pandémiou koronavírusu zostali aj naďalej v centre pozornosti ľudí. Najviac tento rok trendovala oficiálna stránka korona.gov.sk. S témou pandémie úzko súvisí aj tzv. COVID automat, ktorý určoval, kde a aké opatrenia platia na základe sfarbenia jednotlivých okresov. K trendom roka patria aj aplikácie a stránky pre školopovinných, ktoré im boli nápomocné v čase zatvorených škôl a slúžili najmä ako nástroje na komunikáciu učiteľov, študentov a rodičov,“ vysvetlila Alžbeta Houzarová, PR manažérka Googlu pre Českú republiku a Slovensko.

Medzi vyhľadávanými slovenskými osobnosťami dominovali športovci. Na prvom mieste sa ocitla najúspešnejšia slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ktorej sa podarilo v sezóne 2020/2021 vyhrať Svetový pohár v alpskom lyžovaní. Na druhej priečke skončil cyklista Peter Sagan. Tretie miesto si vďaka zisku striebornej medaily na Letných olympijských hrách v Tokiu vyslúžil golfista Rory Sabbatini. Premiér Eduard Heger sa ocitol na štvrtom mieste, minister financií Igor Matovič sa umiestnil na šiestom a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na desiatom mieste. V prvej trojke vybraných osobností sa na druhej priečke umiestnila Zuzana Plačková a na tretej Boris Valábik.

Spomedzi zahraničných osobností Slováci najviac vyhľadávali speváčku Lady Gaga, herca Aleca Baldwina a pápeža Františka. Český prezident Miloš Zeman sa ocitol na šiestom a britská kráľovná Alžbeta II na desiatom mieste.

V kategórii „Smutné odchody“ o zosnulých osobnostiach sa na prvom mieste ocitol spevák Miroslav Žbirka nasledovaný hercom Milanom Lasicom. Trojku uzavrel moderátor Július „Julo“ Viršík. Na desiatej priečke sa umiestnil český podnikateľ Petr Kellner.

Spomedzi domácich a svetových udalostí Slováci najviac vyhľadávali sčítanie obyvateľstva, očkovaciu lotériu a referendum. Ďalej to boli heslá pápež na Slovensku, Afganistan, lockdown Slovensko, tornádo Hodonín, Mjanmarsko, Suezský prieplav a zatmenie Slnka.

Trendom s výrazom „ako“ dominovali heslá ako získať COVID pass, ako upliesť korbáč a ako dlho platí antigénový test. Spomedzi receptov na slané pokrmy bolo najviac vyhľadávané lečo, nasledovalo rizoto a pizza. Spomedzi sladkých pokrmov boli najviac vyhľadávané šišky, tiramisu a vianočka. 

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav