V triedení odpadu je doma neúprosná

  • Reportáž / Piešťany
  • 13. decembra 2021, 00:02

Radi by ste deťom zrozumiteľne a hravo vysvetlili, ako triediť odpad a čo je to recyklácia? Dopomôcť vám k tomu môže prvá environmentálna kniha s názvom Kto je Smeťko?, ktorú napísala ako knižný debut pre deti Piešťanka Zuzana Vavrová Nemčková.

Piešťanka Zuzana Vavrová Nemčková napísala svoju debutovú knižku pre deti, v ktorej sa venuje triedeniu odpadu a recyklácii. (Autor: Juraj Sedlák/archív Zuzany Vavrovej Nemčkovej)

Pri tejto príležitosti sme herečke z ochotníckeho divadla Dino, bývalej učiteľke v materskej škole, trojnásobnej matke a teraz už aj autorke detskej knižky položili zopár otázok.

Kto je Smeťko? je vaša prvá kniha pre deti. Prezraďte nám, ako ste sa dostali k písaniu?

Myšlienku napísať pre deti knihu o triedení som mala už dlhšie, ale s písaním som začala, až keď všetko stíchlo koronou.

Je to prvá detská environmentálna knižka. Čo vás inšpirovalo k jej napísaniu a prečo sa venujete práve smetiam?

Nedokážem pochopiť, ako môžu ľudia vyhodiť odpad, svoje nepotrebné veci, kdesi pod krík. Len ťažko nájdete kúsok prírody, kde by neboli tieto hrozné ľudské stopy. Mám z toho pocit zúfalstva. Je pekné, že niektorí poctivo zbierame cudzie smeti, záleží nám na prírode, ale na tom by malo záležať každému! Mali by sme to brať ako samozrejmosť, že tak ako neohrozujem seba, svoj život, neohrozím ani to, kde žijem. S osvetou treba začať už od útleho veku. Ako dlhoročná učiteľka materskej školy viem, že deti sú v tomto veku najcitlivejšie, formujú sa a všetko, čo si osvoja, im ostáva aj do budúcnosti.

Kto je Smeťko?

Smeťko je malý vyhodený papierik, ktorý je nešťastný z toho, že ho vyhodili pod krík a nie do modrého koša.

O čom sú jednotlivé príbehy?

Knižka má tri časti. V prvej sa Smeťko stretáva aj s iným vyhodeným smetím a ich snom je dostať sa na zberný dvor. Cez príbehy sa deti naučia, do akých košov ktorý odpad patrí a ako dlho by sa rozkladal v prírode. V druhej časti sa deti v príbehoch dozvedia, čo sa môže recyklovaním z odpadu stať a tretia časť informuje o tom, ako triedime odpad.

Myslíte si, že deti trápia smeti, životné prostredie, ekologické problémy a stav našej planéty? Sú naša nádej pri ochrane prostredia, v ktorom žijeme? Dospelákov akoby v tomto smere už nik nepočúval…

Mám odpozorované, že keď deťom ukazujem obrázky znečistenej prírody a trpiace zvieratá, sú veľmi empatické. Príroda, zvieratá, kvety sú im veľmi blízke, preto by sme to mali v nich uchovať a prehlbovať zmysel pre ochranu životného prostredia.

Ako sa dá deťom zrozumiteľne vysvetliť cudzie slovo, akým je recyklácia?

Deťom sa dá všetko pekne vysvetliť. Opísať význam slova, obrázkami, názornými ukážkami alebo prečítaním mojej knihy.

Vy ste od detstva túžili byť herečkou, gymnastkou, zverolekárkou, ilustrátorkou. Knižku Kto je Smeťko? ste si sama aj ilustrovali a uplatnili ste tak ďalší svoj talent. Ako prebiehala tvorba ilustrácií?

Odmalička kreslím a mám rada všelijaké tvorivé činnosti. Môj sen bol ilustrovať detské knižky, ale komu, kde, ako? A tak som si ju musela napísať sama. Ilustrovala som akvarelovými farbičkami. Možno by ma naozajstní ilustrátori vysmiali, lebo som kreslila bez všetkej dnešnej techniky.

Téme odpadu ste sa venovali už dávno pred knižkou. Ste členkou ochotníckeho divadla Dino. Napísali ste scenár k predstaveniu Ako sa čistí svet, zložili pesničky, vytvorili rekvizity a učili deti formou divadielka triediť odpad. Divadlo ste využili na šírenie osvety. Povedzte nám viac o tomto projekte…

Pred dvomi rokmi som odišla zo školstva, chcela som vyskúšať robiť pre deti náučné divadlo a vlastne všetko, po čom som túžila, aby som raz neľutovala, že som sa o to aspoň nepokúsila. Robiť divadlo pre deti naštartovalo aj to, že som niekoľko rokov členka ochotníckeho divadla Dino. Ako sa čistí svet je náučné predstavenie o triedení odpadu. Upravila som naozajstné smetné koše na pánov kráľov a každý vo svojom kráľovstve (papierovom, plastovom, kovovom, sklenom) rozpráva, spieva a ukazuje na interaktívnej tabuli, čo kam patrí a ako prebieha recyklácia.

Problém s odpadom je veľmi komplexný. Naša generácia je v tomto smere stratená a len ťažko nachádza účinné riešenia. Snažíme sa síce recyklovať, ale domnievame sa, že pri recyklácii naša starosť o odpad aj končí. Ako to vnímate vy?

Mne sa veľmi páči, ako to riešia v severských krajinách – vo Fínsku, Dánsku, Švédsku. Mali by sme si brať z nich príklad. Mrzí ma, že aj keď sa chce realizovať rozumný projekt, napríklad moderné spaľovne odpadu, hneď sú petície proti.

Robia Piešťanci dostatok pre lepšie nakladanie s odpadom?

Čítala som, že sme sa polepšili, ale neviem… Hnevám sa, keď vidím ľahostajnosť ľudí. Otvorím kôš na kuchynský odpad a tam plechovky, plasty… Odpadky sú pohádzané kade-tade okolo obchodov, smetných košov. Myslím si, že by malo byť viac smetiakov po meste a nielen na komunálny, ale aj na triedený odpad. Je mi ľúto, keď vidím napríklad plechovky v inom koši, ako majú byť. A pritom je to surovina, ktorá sa dá krásne recyklovať.

Ako vnímate filozofiu „zero waste“ – snažiť sa žiť s minimálnym odpadom? Myslíte si, že aj v tejto problematike sa ľahšie vzdelávajú deti ako dospelí?

Je doba konzumná, každý chce všetko a hlavne veľa. Tu by mali byť príkladom rodičia a učiť deti striedmosti. Páči sa mi, že veľa mladých rodičov ide týmto smerom.

Sama máte tri deti, ako vyzerá recyklácia u vás doma? Vzdelávate ich aj v znižovaní produkcie odpadu?

U nás sa triedi všetko, moji chalani síce prevracajú niekedy očami, ale som v tom neúprosná. Vedia, že toto im neodpustím.

Myslíte si, že na školách sa tejto téme venuje dostatočná pozornosť?

Venuje sa tomu v rámci predpísaných učebných osnov. Podľa mňa by to mala byť každodenná samozrejmosť ako slušné správanie.

Venujete sa herectvu v divadle, ale Piešťanci vás mohli vidieť aj v malých roliach v televízii. Kde všade ste účinkovali?

Herectvo som chcela študovať na konzervatóriu, ale rodičia ma odhovorili, a tak som išla na pedagogickú školu. Skúsila som sa prihlásiť aj na VŠMU, ale nezobrali ma. Už som vtedy učila, tak mi to vôbec neprekážalo, prácu učiteľky som mala veľmi rada. Keď sa mi naskytla možnosť hrať v Dinovi, bola som šťastná. Milujem, keď som na javisku a môžem rozosmiať ľudí, je to úžasný pocit. V televízii som hrala v Policajtoch v akcii, Záchranároch, Súdnej sieni a malé postavy v rôznych seriáloch.

Aké sú vaše ďalšie plány? Figuruje v nich aj ďalšia knižka?

Áno, začínam písať príbehy z lúky o víle Hojivke. Bylinky sú tiež moja záľuba a chcem, aby sa deti dozvedeli, na čo ktorá bylinka slúži.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava