Radošinci priniesli smiech, dobrú náladu, ale aj zamyslenie

Ďalší umelecký počin majstra Stanislava Štepku priniesol na pódium Domu umenia Piešťany emócie. Bolo ich cítiť od začiatku predstavenia Pán Strom, ktoré Radošinské naivné divadlo (RND) odohralo minulý týždeň. A publikum to ocenilo.

Predstavenie v Dome umenia bolo plné piesní. (Autor: am)

V okamihu, ako po začiatku predstavenia na pódium vykročil Stanislav Štepka, spisovateľ, dramatik, režisér, scenárista, herec, textár, vedúca osobnosť RND a autor predstavenia, publikum nadšene zatlieskalo. Obrovskú umeleckú osobnosť privítalo vrúcne, s ľahkým povzdychom, z ktorého bola cítiť pozitívna emócia v tom najlepšom zmysle slova. A toto naladenie divákov držalo aj počas plynutia príbehu s názvom Pán Strom.

Predstavenie mali herci RND odohrať už v januári tohto roka. Napokon ho pre pandémiu museli niekoľkokrát odložiť, pričom premiéru malo na scéne RND 3. a 4. júna. Už vtedy zožalo búrlivé ohlasy, a tak sa diváci v Piešťanoch mali na čo tešiť. Neodradilo ich ani to, že musia byť zaočkovaní – Dom umenia bol takmer úplne plný.

Pán Strom priniesol na pódium mnoho skvelých myšlienok. Hovoril o živote, prežívaní, hlúposti, nepochopiteľnom konaní, prenášal na pre nás nehovoriace tvory ľudské vlastnosti, vďaka čomu sa diváci mohli zamyslieť nad tým, aké bizarné činy ľudia robia. Chvíľami to bolo úsmevné, chvíľami naopak hodné stíšenia sa.

Herecké výkony skvelých Radošincov boli pretkané piesňami, doplnené o pestrofarebné kostýmy a jednoduché, no výstižné rekvizity. Publikum sa umelcom poďakovalo za viac ako dve hodiny umenia, kde spievajú a tancujú stromy, vtáci, mravce, jelene, líšky či sláviky. Herci si skutočne zaslúžili nielen záverečné silné ovácie, ale aj niekoľko „medzipotleskov“.

Inscenáciu Pán Strom majstra Štepku herci hrajú za hudby Juraja Haška, v choreografii Ladislava Cmoreja a Silvii Hudec Belákovej, na scéne Františka Liptáka, v kostýmoch Katky Hollej a v réžii Ondreja Spišáka. Je venovaná 100. výročiu profesionálneho divadla na Slovensku a 100. výročiu vzniku ochotníckeho divadla v Radošine.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava