Bylinkárka radí: Ortosifón na obličky aj žlčové kamene

  • Bylinkárka radí
  • 17. mája 2021, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví bylinku ortosifón tyčinkovitý.

(Autor: en.wikipedia.org - Tu7uh)

Ortosifón tyčinkovitý (Orthosiphon stamineus) má rozvetvenú byľ, pri koreni je fialová a na vrchole zelená. Listy má lisované, oválne, pozdĺžne, opačné a mierne skrútené. Bylinka kvitne od júla do augusta na svetlo-fialovo, kvet je usporiadaný v bohatých vrcholových strapcoch, z ktorých vyrastajú dlhé tyčinky, pripomínajúce mačacie fúzy. Ortosifón narastie do výšky 1,5 metra.

Táto málo známa bylinka sa trochu podobá na hluchavku. Rastie v Indonézii a v juhovýchodnej Ázii, u nás na vlhkých pôdach, na brehoch riek alebo sa pestuje. Ortosifón tyčinkovitý je prekrásna rastlina. Jej účinnými látkami sú esenciálne oleje, saponíny, draselné soli, draslík, glykozidové zlúčeniny – ortosifoniny, stopové prvky, vitamíny, flavonoidy, železo, triesloviny, silice.

Používa sa na stimuláciu štítnej žľazy, pri zadržiavaní vody v organizme, pri opuchoch končatín, pri ochoreniach obličiek, pri zlyhaní obličiek, rozpúšťa obličkové a žlčové kamene, pri dne, cukrovke, arytmii, znižuje leukocyty, má priaznivý účinok na tráviaci systém, zvyšuje vylučovanie žlče, čistí telo od toxínov. Ortosifón má na organizmus antibakteriálne a posilňujúce pôsobenie. Vňať zberám viackrát do roka.

Upozornenie: Kontraindikácie ortosifónu tyčinkovitého môžu u jednotlivca vyvolať alergiu. Nemôžu ho užívať deti, ktoré nedovŕšili tretí rok života, a ľudia so slabou činnosťou srdca, aby sa predišlo srdcovému zlyhaniu, a pri žalúdkových vredoch. Kontraindikácia je s alkoholom a kardiotonikami.

Čaj z ortosifónu

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej vňate ortosifónu tyčinkovitého, 2 dl vody

Postup: Čerstvú alebo sušenú vňať zalejeme vriacou vodou, lúhujeme 15 minút, precedíme a dvakrát denne užijeme. Užívame týždeň, ďalší týždeň prestávka a takto viackrát zopakujeme. Čaj je vhodný pri ochoreniach a zlyhávaní obličiek, dne, opuchoch a má priaznivý účinok na tráviaci systém.

Macerát

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej vňate ortosifónu tyčinkovitého, 3 dl vody

Postup: Večer vhodíme čerstvú alebo sušenú vňať do studenej vody a celú noc necháme lúhovať. Ráno len mierne prihrejeme, precedíme a užijeme. Užívame po dobu dvoch týždňov. Týždeň prestávka a takto môžeme niekoľkokrát zopakovať. Macerát je vhodný pri ochoreniach a zlyhávaní obličiek, dne, opuchoch a má priaznivý účinok na tráviaci systém. 

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 22. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom biologickej rozmanitosti. Meniny má Júlia, Juliana.
  • 22.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 21. mája. Tento deň je Svetovým dňom kultúrnej rozmanitosti pre dialóg a rozvoj. Meniny má Zina.
  • 21.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 22. mája 2024
Meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána