Autom do Tokia – virtuálna zastávka v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. apríla 2021, 00:01

V rámci súčasných aktivít Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch sa v stredu 14. apríla uskutočnila online prezentácia o olympijských hodnotách a sile športu. Hlavným prednášajúcim bol Nemec René Beck, ktorý rozprával o svojom úmysle cestovať z Lipska na Olympijské hry do japonského Tokia upraveným autom Land Rover menom Barney, ktorý si s priateľkou svojpomocne prispôsobili na túto dlhú cestu.

Cestovatelia na gréckom vrchu Olymp (Autor: Jürgen Männel/Expedition #Road2Tokio)

Z plánovanej návštevy 22 krajín a trasy dlhej 15-tisíc kilometrov sa nakoniec pre pandémiu podarilo zrealizovať len časť cesty. Prvá vlna pandémie ho zastihla v Chorvátsku, druhá v Turecku a zakaždým ho primäla vrátiť sa späť do Nemecka. Jeho cesta, pôvodne vedúca cez Balkán, Perziu a Strednú Áziu, však v týchto dňoch pokračuje virtuálne a jednou z celosvetových online zastávok boli Piešťany.

Na ceste z Chorvátska sa zastavili aj v Piešťanoch a prezreli si naše gymnázium.

Vyštudovaný športový manažér René Beck prednáša po celom svete o olympijských myšlienkach a zvyšovaní povedomia o geopolitickom dopade olympijských hier. Svojimi aktivitami chce prispieť k medzinárodnému porozumeniu a tolerancii. Ako sme sa počas jeho prezentácie dozvedeli, na ceste ho podporujú nielen mimovládne organizácie, vzdelávacie inštitúcie, športoví nadšenci či sponzori, ale aj vládne inštitúcie, dokonca nemecké diplomatické zastúpenia v krajinách, ktorými prechádza.

Plne naložené auto značky Land Rover menom Barney.

Pútavé rozprávanie bolo ilustrované úžasnými fotografiami a príbehmi z cesty. Počas prezentácie, obohatenej zvukovými záznamami a videovstupmi, zodpovedal tiež množstvo zvedavých otázok týkajúcich sa nielen samotnej cesty, ale aj rozsiahlych a dôkladných príprav na ňu. Medzi inými zaznela aj naoko jednoduchá otázka ohľadom výberu auta – prečo nie nové. Hoci sa odpoveď mohla zdať zjavná – nedostatok peňazí, nakoniec mnohých prekvapila. Keďže trasa viedla aj cez chudobnejšie krajiny a nehostinné oblasti, bolo dôležité, aby sa auto dalo opraviť aj takzvane „na kolene“ a nemalo zbytočne veľa komplikovanej elektroniky.

Mapa pôvodne plánovanej trasy cez 22 krajín dlhej 15-tisíc kilometrov.

Účastníkmi tohto zaujímavého virtuálneho medzinárodného podujatia v Piešťanoch boli študenti maturitných ročníkov a pedagógovia gymnázia aj ďalší významní hostia – členovia projektového tímu nadnárodného projektu s názvom Coubertinova akadémia – sociálna inklúzia prostredníctvom športových hodnôt, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou prostredníctvom programu Erasmus+. V reakcii na prezentáciu sa jeden zo študentov vyjadril, že „ich nadchol taký iný pohľad na život, nadšený, že nielen uponáhľaný, bez záujmu o druhých“.

V závere sa René Beck podelil o svoje nové výzvy a plány do budúcnosti. K najatraktívnejším patrí cesta na bicykloch po takzvanej ceste Železnej opony. Študentov a účastníkov v Piešťanoch táto aktivita mimoriadne zaujala a Eva Corticelli, iniciátorka a koordinátorka prezentácie, už eviduje prvých slovenských cyklistických nadšencov z radov študentov. Držíme všetkým palce a ostatných pozývame, aby sa pripojili. O termíne vás budeme čoskoro informovať.

Elena Malíková, predsedníčka Slovenskej olympijskej akadémie

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav