Ako pandémia ovplyvnila ceny nehnuteľností v Piešťanoch

  • Inzercia
  • 3. apríla 2021, 08:00

Ceny nehnuteľností v mnohých slovenských mestách za posledné roky rástli do rekordných výšok. Tento vývoj do istej miery ovplyvnila pandémia koronavírusu a ekonomická kríza. Výraznejší pokles cien bytov a domov však nenastal, rast sa nanajvýš spomalil. Výnimkou neboli ani Piešťany.

Zdroj obrázka: November27 / Shutterstock.com

Už v roku 2019 boli ceny bytov v našom kúpeľnom meste na svojich historických maximách a stále rástli. Dôvodov bolo viac, jedným z nich je aj momentálne nízka ponuka a vysoký dopyt najmä po investičných nehnuteľnostiach. Tento extrémny trend však zastavila jar 2020.

Ceny nehnuteľností v Piešťanoch za posledný rok

Ako sme uviedli, výrazný rast cien nehnuteľností v meste pribrzdila koronakríza. Ak bola priemerná cena bytov v marci minulého roku 2055 eur/m2, v marci tohto roku to bolo 1841 eur/m2. Keď si to však rozmeníme na drobné, nie je to také jednoznačné.

Priemernú cenu bytov totiž výrazne ovplyvnil veľký prepad cien garsónok na prelome januára a februára 2021. Tie náhle klesli z 1600 na 800 eur/m2. Ak sa však pozrieme na 1-izbové byty, ich cena je v súčasnosti o zhruba 50 eur/m2 vyššia ako pred rokom. Dôvodom však môže byť aj to, že predajcovia na trhu často prezentujú garsónky ako 1-izbové byty.

V prípade 2-izbových a 3-izbových bytov sa však ceny na meter štvorcový prakticky takmer vôbec nezmenili. Výnimkou sú možno 4-izbové byty, ktoré v marci 2020 stáli zhruba 1972 eur/m2, zatiaľ čo dnes sa ich cena pohybuje pod 1700 eur/m2.

Ceny domov v Piešťanoch v roku 2020 dokonca mierne rástli. Konštantný pokles sa zaznamenal až na prelome rokov. Vývoj cien z marca 2020 do marca 2021 tak vykazuje klesajúci trend. Z ceny zhruba 1150 na 1060 eur/m2. Naopak ceny chát a chalúp v Piešťanoch zostali v podstate stabilné.

Z uvedeného vyplýva, že v priemere sú 2-izbové, ale aj 1-izbové byty v Piešťanoch v súčasnosti v prepočte na metre štvorcové až dvakrát drahšie ako domy.

Investovať alebo neinvestovať?

Piešťany sú na Slovensku stále veľmi obľúbeným mestom, čo sa týka investícií do nehnuteľností pre ľudí, ktorí bývajú inde. Stále viac bytov tu kupujú dokonca cudzinci, najmä tí z arabských krajín. Dôvod je jednoduchý – prostredie v kúpeľnom meste je turisticky veľmi atraktívne.

Vysoký dopyt a nedostatočná ponuka však spôsobili, že najmä v lukratívnych častiach v centre mesta zaplatíte v Piešťanoch za 2-izbový byt aj viac ako 100-tisíc eur.

To môže byť pre mnohých ľudí, ktorí sa skutočne rozhodli pre život v Piešťanoch, v období súčasnej krízy komplikované. Keďže banky požadujú na poskytnutie hypotéky minimálne 20 % vlastných finančných prostriedkov, na úkor bežných občanov sa môže otvoriť cesta práve majetnejším investorom zo zahraničia.

Ak však ide o investovanie do nehnuteľností za účelom zisku, aj Slováci majú možnosť podielového investovania do realitných projektov v zahraničí. Platforma EstateGuru ponúka možnosť pravidelných vkladov už od 50 eur mesačne a ročný výnos zhruba 12 %. Pričom nie je potrebný žiadny vyšší počiatočný vklad.

Ak uvažujete o tom, či v Piešťanoch investovať do nehnuteľnosti v najbližšej dobe, nemali by ste to odkladať. Ceny bytov totiž momentálne zostávajú stabilné iba kvôli kríze, ktorá výrazne ochromila turizmus a cestovný ruch. Dá sa očakávať, že po návrate k normálnemu životu zažijú práve turistické mestá a miesta ako Piešťany obrovský boom. Čo určite znova vystrelí nahor aj ceny bytov.

Zdroj obrázka: Monster Ztudio / Shuttestock.com

Ako vybrať správnu lokalitu?

Pri výbere správnej lokality sa treba zamerať na primárny účel, prečo nehnuteľnosť kupujeme. Ak hľadáte rodinné bývanie na dlhé roky či na celý život, určite by vás mali zaujímať viac okrajové časti, kde sú ceny na meter štvorcový nižšie a zároveň tam nájdete väčší pokoj.

Centrum Piešťan je nádherné, bývať v srdci mesta má veľa nesporných výhod, avšak tieto časti sú zároveň pomerne hektické a hlučné. Okrem toho ceny bytov či pozemkov v tých najlukratívnejších lokalitách v okolí Váhu, ale aj na Banke či v Moravanoch sú veľmi vysoké.

V prípade, že hľadáte investičnú nehnuteľnosť, ktorú budete v priebehu roka prenajímať turistom, rozhodne sa orientujte čo najbližšie k centru. Vyššie náklady sa vám pri návrate do bežného života po pandémii určite vrátia a zabezpečíte si solídny pasívny príjem.

Mnoho ľudí z Bratislavy, ale aj iných okolitých miest na Slovensku si však kupuje nehnuteľnosti v Piešťanoch aj ako letné alebo oddychové sídla, ktoré počas roka môžu aj výhodne prenajímať.

Ak však plánujete bývať v Piešťanoch vo svojom byte alebo dome, chcete sa vyhnúť najdrahším lokalitám, byť relatívne blízko centra, ale zároveň v pokojnej oblasti, podľa všetkého sa vám podarí aj ušetriť. Voliť okrajové časti pre rodinné bývanie je rozumné aj vo väčších mestách.

Navyše pre vysoký dopyt po nehnuteľnostiach v Piešťanoch vznikajú stále nové realitné projekty v blízkych obciach, kde nájdete ponuky bytových domov, ale aj rodinných domov s pozemkami za výhodné ceny. Čo sú celkom ideálne podmienky pre rodiny.

Zdroj obrázka: Indypendenz / Shutterstock.com

Čo zvážiť pri výbere pozemku

Aj keď pozemky v Piešťanoch nie sú najlacnejšie, ak sa rozhodnete kúpiť pozemok s cieľom postaviť svoj vlastný rodinný dom, musíte okrem vyššie spomenutých vecí určite zvážiť aj ďalšie možnosti.

Základom je určite dobrá dopravná dostupnosť. Budete ju potrebovať, či už dochádzate do práce v rámci Piešťan, alebo do vzdialenejších oblastí. Keďže sa bavíme o rodinnom bývaní, občianska vybavenosť ako škôlky, školy či ihriská v blízkosti vášho domova budú hrať taktiež významnú úlohu.

Pokoj, kľud a prostredie v danej lokalite prispejú k tomu, že si doma po ťažkom dni dokážete oddýchnuť, no a blízkosť parkov, cyklotrás, bežeckých chodníčkov a iných miest športového vyžitia prispejú k vášmu aktívnemu relaxu, čo oceníte najmä v prípade sedavého zamestnania.

Veľkosť pozemku zvažujte podľa vašich možností, preferencií a, samozrejme, ceny na meter štvorcový. Priemerný 4-izbový bungalov má pritom zastavanú plochu asi 140 m2. Celkovo si však na osadenie domu, terasu, záhradu či príjazdovú cestu vyžiada viac ako 500 m2. Čo znamená, že iba samotný pozemok vás môže vyjsť aj na 35-tisíc eur.

Stále však môžete využiť hotové ponuky projektov na rodinné domy s pozemkom, ktoré sú dostupné za výhodnejšie ceny. Nemáte však do takej miery slobodu pri možnosti výberu miesta a lokality. Všetko má mierne plusy aj mínusy.

Záver

Či už v Piešťanoch hľadáte investičnú nehnuteľnosť, letné sídlo alebo domov pre vašu rodinu, s kúpou by ste nemali zbytočne váhať. Súčasná kríza totiž pribrzdila rast cien nehnuteľností, no už čoskoro môžu začať ceny opäť výrazne stúpať. Čo však môžete v budúcnosti využiť, ak sa rozhodnete investovať hneď teraz.

Kde a akú nehnuteľnosť si vyberiete, závisí od vašich finančných možností či iných životných preferencií. Napriek tomu, že dopyt v Piešťanoch stále prevyšuje ponuku, stále existujú príležitosti v centre aj blízkom okolí, ktoré môžete využiť.

Piešťany sú nádherné miesto s krásnym okolím, takže berte na vedomie, že veľa ľudí dnes zrejme premýšľa rovnako ako vy. Nedovoľte im predbehnúť vás a choďte do toho, kým je výber čo najlepší.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela