Ako zabrániť zvyšovaniu vlhkosti v interiérových priestoroch a udržať si primerané hodnoty vlhkosti?

  • Inzercia
  • 26. marca 2021, 12:00

Vysoká vlhkosť v interiérových priestoroch vie narobiť veľké problémy, a to nezávisle od toho, či žijete v panelákovom byte, alebo v rodinnom dome. Čím sú hodnoty vlhkosti vyššie, tým je vyššie riziko vzniku a rozmnoženia plesní, ktoré sú nevyhovujúce pre naše dýchacie cesty a predovšetkým pre dýchacie cesty alergikov a astmatikov.

Foto: D.L.Sakharova / Shutterstock.com

Ak chcete zabrániť zvyšovaniu vlhkosti v interiérových priestoroch a chcete si udržať primerané hodnoty vlhkosti, ponúkame vám overené tipy, ako na to.

Po kúpeli vyvetrajte kúpeľňu

Ak bývate na byte, vlhkosť sa vám môže hromadiť v domácnosti aj z kúpeľne. Keďže v panelákových kúpeľniach nie je okno a sú odkázané na ventilátory, ktoré vlhký vzduch odsávajú, je potrebné vetrať po kúpeli celú kúpeľňu.

Odporúčame vám pozatvárať všetky interiérové dvere do ostatných miestností a nechajte otvorené okno len v miestnosti, ktorá je najbližšie k dverám do kúpeľne. Takto zabránite, aby sa vlhký vzduch rozniesol po celom byte.

Vetrať kúpeľňu by ste mali v každom ročnom období. Pravidelným vetraním po kúpeli navyše predídete rozmnoženiu plesní v škárach obkladačiek. Práve tam sa totiž objavuje prvá pleseň.

Ak máte na parapetách kvety, vždy ich dajte z nich dole, aby vám ich vietor nezhodil, či v zimnom období chlad neznehodnotil.

Používajte digestor

Pri varení sa tvorí para, ktorá zvyšuje hodnoty vlhkosti. Používajte preto pri varení digestor a ak je potrebné, majte otvorené aj okno, aspoň mikrovetranie. Vysoká vlhkosť sa vám pri varení v kuchyni automaticky prejaví rosením okien. Pri nedostatočnej ochrane pred vlhkosťou vám môžu tesnenia okien plesnivieť.

Majte v interiéri pohlcovače vlhkosti

V prípade potreby umiestnite na rizikové miesta pohlcovače vlhkosti. Práve pohlcovače vlhkosti dokážu znížiť kritickú hodnotu vlhkosti. Vysoká vlhkosť môže byť nielen v kúpeľni a v kuchyni, ale napríklad aj na schodišti. Ak máte kvalitné nášľapy na schody vyrobené z dreva, určite nechcete, aby vám ich vysoká vlhkosť znehodnotila.

Zainvestujte do pohlcovačov vlhkosti a udržíte si tak primerané hodnoty vlhkosti v interiéri domácnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav