Bylinkárka radí: Očianka je rastlinou našich očí

  • Bylinkárka radí
  • 15. februára 2021, 11:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví očianku rostkovovu.

Použitie očianky vnútorne zlepšuje zrak a priaznivo pôsobí aj na žalúdok. (Autor: sk.wikipedia.org - Bernd Haynold)

Keď sa leto chýli ku koncu a väčšina byliniek už odkvitla, začína kvitnúť očianka rostkovova (Euphrasia rostkoviana). Je to jednoročná cudzopasná bylina vysoká 5 až 25 centimetrov. Byľ je rozkonárená a ochlpená, listy sú protistojné so žľaznato chlpatým a hrubo pílkovitým okrajom, s podlhovastou čepeľou. Kvety vyrastajú z pazúch listov. Koruna je dvojpysková, dolný pysk je väčší so žltou škvrnou a s fialovými čiarkami. Kvitne od júla do septembra. Táto bylinka rastie po celej Európe v nížinách i vysoko v horách.

Ako napovedá názov, očianka je rastlinou našich očí. Na ich ochorenie sa používa už od staroveku, preto ju zbierame iba na tento účel. Keďže dokáže pomôcť pri mnohých očných chorobách, používa sa zvonku aj vnútorne. Pri vonkajšom použití umývame oči silným odvarom alebo prikladáme obklady. Pomáha pri zápale očných spojiviek, slzení, jačmeni, zahnisaní, sčervenaní, preťažení, podráždení a pri pocitoch suchých očí. Použitie očianky vnútorne zlepšuje zrak a priaznivo pôsobí aj na žalúdok.

Očianka rostkovova patrí k bylinám, ktoré znižujú kyslosť žalúdka, čím pôsobí preventívne proti tvorbe vredov. Vnútorne ju začíname užívať veľmi opatrne, lebo sa radí medzi alergény. Čo možno podniknúť pri chronickej únave a suchosti očí? V súčasnosti sú dostupné očné kvapky, tobolky. Treba užívať vitamíny a hlavne dať si oči vyšetriť u lekára.

Čaj na boľavé oči

Potrebujeme: 25 g očianky, 10 g rumančeka, 10 g feniklu, 25 g nechtíka lekárskeho, 20 g bazy čiernej, 10 g orechových listov

Postup: Zmes spolu dobre premiešame. 1 PL tejto zmesi zalejeme 1/2 l vriacej vody a necháme 10 minút odstáť. Čaj rozdelíme na dve časti. Jednu časť vypijeme, v druhej namočíme mäkkú handričku a robíme obklady na oči. Do stravy zaradíme mrkvu a čučoriedky. Ak sa chronická suchosť očí zanedbá a nelieči, môže zapríčiniť poškodenie rohovky. Preto je dôležité poradiť sa s lekárom.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín