Podoby džezu

  • Hudba / Rádio Piešťany
  • 31. januára 2021, 14:39

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, žijeme obdobie nových poznatkov, nečakaných zmien, historických rekordov. Všetkých sa nás dotýkajú udalosti, ktoré sme doteraz nepoznali. Jedna z takých sa dotkla nášho mesta. Po prvýkrát v histórii štefanského futbalu sa toto stretnutie nekonalo.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Šesťdesiatšesť rokov trvajúca tradícia jedného z najstarších športových podujatí na Slovensku bola prerušená opatreniami proti pandémii koronavírusu. Táto pre naše mesto dôležitá a významná športová a spoločenská udalosť začala písať svoju históriu vo sviatok svätého Štefana v roku 1954.

Kúpalisko Eva malo vždy svojich špecifických návštevníkov. Členov plaveckého oddielu, vodnopólového oddielu a pravidelných obdivovateľov neopakovateľnej atmosféry „bačíkovského“ kráľovstva. Na Vianoce sa vracali domov študenti z miest ich dočasného pobytu, zamestnaní prichádzali domov zo širokého okolia a na tretí deň sviatkov to už chcelo stretnúť známe tváre. Naviac bolo Štefana a viacerí chlapci boli nositeľmi tohto mena. Bolo to tak pol na pol – tí, ktorí boli počas roka doma, a tí, ktorí boli mimo domova, v exile. Delenie „mančaftov“ na „domácich“ a „exulantov“ povstalo spontánne.

V tomto móde sa pokračuje 66 rokov, počet členov klubu štefanského futbalu sa počíta na 203 a tvoria ho tri generácie chlapcov priateľov, verných športu, mestu a sebe navzájom. Prvé ročníky sa odohrali na „golfe“, tak sme hovorili lúke, kde v čase medzi vojnami bolo golfové ihrisko. Postupne nadobúdal zápas na dôležitosti a skvalitnila sa aj kulisa. Ihrisko v Moravanoch nad Váhom, neskôr na starom piešťanskom štadióne, potom na novom štadióne a najnovšie na umelej tráve PFK.

O tejto pozoruhodnej tradícii sa vedie presná kronika, záznamy registrujú štarty a výsledky všetkých zápasov a ich aktérov. Minulé Vianoce boli prvýkrát od roku 1954 bez štefanského futbalu. Pandémia spôsobila doteraz nevídaný zápis v kronike: „Nehralo sa“… Verme, že takýto zápis sa už opakovať nebude a v meste bude pokračovať štefanský futbal vo svojej ojedinelej tradícii.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany sú priezorom do diania na domácej i svetovej hudobnej scéne. Najradšej sa zaoberáme džezovým dianím tu, v našom meste. Aj napriek neutešenej situácii sa dívame do budúcnosti s optimizmom. Dáška Libiaková po úspešnom minuloročnom uvedení jej programu Jazz Divas chystá pre piešťanské kultúrne aktivity obohatenie v podobe ojedinelej udalosti – 1. Medzinárodný ženský džezový festival Piešťany. Prvý ženský festival na Slovensku vôbec! V budúcej relácii si o tomto jedinečnom projekte povieme podrobnejšie. Aj ostatné aktivity piešťanskej džezovej scény pripravované na tento rok budú zaujímavou témou. Anketa najlepších albumov minulého storočia podľa magazínu JazzTimes bude pokračovať osemdesiatymi rokmi.

Na stretnutie v nedeľu o 20:00 na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava