Externá časť maturity je zrušená, písomná aj ústna maturita však bude

  • Školy / Spravodajstvo
  • 4. januára 2021, 19:46

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) ruší externú časť maturity. Presný termín písomnej časti oznámia do 31. marca 2021. Ako informoval rezort v tlačovej správe, písomná forma internej časti maturitnej skúšky, teda sloh by sa mala uskutočniť v termíne po 12. apríli. S ústnou formou internej časti maturitnej skúšky ministerstvo počíta v termínoch od 17. mája 2021. Dopĺňa, že v prípade potreby, môže trvať dva týždne. Zmeny nastali aj v testovaní piatakov a deviatakov základných škôl, prijímacích konaniach na stredné školy či v klasifikácii žiakov na polroka.

(Autor: (vd))

„Touto cestou aj vyzývame školy, aby v obsahu maturitných otázok zohľadnili dištančné vzdelávanie a mieru, v akej prebrali v tomto čase jednotlivé učivo. V zmysle vyhlášky môžu toto učivo začleniť do maturitnej skúšky aj v zúženom rozsahu,“ zdôraznil Gröhling.

Ministerstvo ruší aj testovanie pre žiakov piateho ročníka Testovanie 5 a termín testovania deviatakov Testovanie 9 sa uskutoční v termíne 9. – 10. júna s náhradnými termínmi 24. júna a 25. júna.

Zmena nastane vzhľadom na aktuálnu situáciu aj pri pravidlách pri klasifikácii žiaka. „Termín na vyskúšanie a hodnotenie za prvý polrok sa predlžuje do 31. marca. Učitelia tak nemusia prvé týždne po otvorení škôl mať pocit, že treba „naháňať známky“. Nie je to potrebné. Ak má žiak známky z prvého polroku a je potrebné, aby získal ďalšiu známku, je možné ho do 31. marca hodnotiť,“ vysvetlil Gröhling. Žiakovi bude následne táto známka zapísaná do prvého polroka a bude mu uzavretá konečná známka za prvý polrok.

V prípade prijímacích konaní na stredné školy sa tie štandardné uskutočnia v prvom termíne 3. mája alebo podľa potreby aj 4. mája 2021. V druhom termíne sa budú konať 10. mája či 11. mája. Talentové prijímacie skúšky by sa mali zorganizovať v prvom termíne 5. mája alebo podľa potreby aj 6. a 7. mája 2021. Ich druhý termín je naplánovaný na 12. mája prípadne 13. a 14. mája.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava