Bylinkárka radí: Bazalka na tvorbu materského mlieka

  • Recepty / Príroda
  • 7. decembra 2020, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví bazalku pravú.

Bazalka pravá za svoje účinky vďačí hlavne siliciam, trieslovinám, flavonoidom či éterickému oleju. (Autor: pexels.com )

Bazalka pravá (Ocimum Basalicum) je jednoročná rastlina. Štvorhranná stonka môže byť vysoká 20 až 60 centimetrov. Listy má protistojné, vajcovitého tvaru. V pazuchách listov rastú biele alebo ružovofialové kvietky s päťpočetnou korunou. Usporiadané sú v koncových súkvetiach.

Vo vidieckych záhradách sa bazalka pestovala ako okrasná liečivá rastlina a korenina. Dnes sa pestuje na plantážach a doma ju môžeme zasadiť do črepníka alebo do záhrady na slnečnom mieste. Pôvodne pochádza z Indie, odkiaľ sa v staroveku rozšírila do Európy. Známa je svojou vôňou.

Bazalka kvitne od júna do septembra. V čase kvitnutia zberám celú vňať. Zber opakujem viackrát do roka. Bazalka za svoje liečivé účinky vďačí hlavne siliciam, trieslovinám, flavonoidom, éterickému oleju, gáfru a iným látkam. V kuchyni je známa ako chutná korenina, čerstvými listami sa korenia majonézy, nátierky, šaláty, mäso, ryby a omáčky.

Liečivé účinky bazalky majú široké uplatnenie. Posilňuje nervový a kardiovaskulárny systém. Odporúčam ju pri nervovom vyčerpaní a únave. Zvyšuje tvorbu materského mlieka, zmierňuje a upravuje menštruáciu a migrénu. Pri vnútornom užívaní zlepšuje trávenie, chuť do jedla, pôsobí protizápalovo v ústnej dutine, užíva sa pri chronickej gastritíde, harmonizuje peristaltiku čriev, pôsobí proti nadúvaniu. Známa je ako prírodné antibiotikum. Podporuje činnosť srdcového svalu a pečene. Odporúčam ju pri nespavosti, kašli, astme, prechladnutí, proti kŕčom a nadúvaniu. Na vonkajšie použitie je vhodná ako kloktadlo hlavne proti zápalom v ústnej dutine, pri paradontóze a kožným ochoreniam. 

Bazalkový olej

Potrebujeme: 100 g čerstvej kvitnúcej vňate bazalky pravej, 7 dl slnečnicového oleja, 7 dl pohár

Postup: Bazalku dáme do pohára a až po vrch zalejeme olejom. Lúhujeme 14 dní na parapete okna, občas pohár pretrasieme. Potom scedíme cez gázu a pridávame do jedál alebo do kúpeľa pri kožných problémoch.

Bazalkový ocot

Potrebujeme: 100 g čerstvej kvitnúcej vňate bazalky pravej, 7 dl vínneho octu, 7 dl pohár

Postup: Bazalku dáme do pohára a až po vrch zalejeme octom. Lúhujeme 14 dní na parapete okna, občas pohár pretrasieme. Potom scedíme cez gázu a pridávame do jedál alebo aj do kúpeľa pri kožných problémoch.

Odvar z bazalky

Potrebujeme: 1 PL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate bazalky pravej, 1/2 l vody

Postup: 1 PL bazalky povaríme na miernom ohni tri minúty. Lúhujeme 30 minút. Precedený odvar používame na výplach napríklad v ústnej dutine alebo aj na vonkajšie použitie pri kožných problémoch.

Pri poštípaní hmyzom potierame listami bazalky.

Čaj proti nespavosti

Potrebujeme: 50 g sušenej bazalky pravej – kvitnúca vňať, 50 g sušených šištíc chmeľu obyčajného (bylinky spolu zmiešame), 2,5 dl vody

Postup: 1 ČL namiešanej zmesi zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a po 17. hodine dvakrát užijeme. Čaj môžeme osladiť medom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav