Na verejných bohoslužbách sa budú môcť zúčastniť tí, ktorí majú negatívny výsledok testu

  • Spravodajstvo
  • 3. novembra 2020, 13:00

Verejné bohoslužby sú naďalej chápané ako hromadné podujatia, preto je na nich limitovaný počet účastníkov.

Pred Kostolom sv. Cyrila a Metoda. (Autor: Rudo Sivý)

Na verejných bohoslužbách sa budú môcť zúčastniť tí, ktorí sa vedia preukázať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Na svojej stránke o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS). Zároveň upozornila, že verejné bohoslužby sú naďalej chápané ako hromadné podujatia, preto je na nich počet účastníkov limitovaný na šesť. Podľa TK KBS bude teoreticky možné, aby sa na svätej omši zúčastnili napríklad členovia rodiny, na úmysel ktorej sa bohoslužba slávi. Samozrejme tak, aby boli dodržané obmedzenia a bral sa ohľad na lokálne podmienky.

Negatívny výsledok bude uznaný, ak pochádza z RT-PCR testu, ktorý bol urobený od 29. októbra do 1. novembra alebo počas trvania zákazu vychádzania. Uznaný bude aj certifikát Ministerstva zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19 certifikovaného na území EÚ vykonaným od 29. októbra do 1. novembra. TlK KBS vysvetlila, že chrámy môžu byť otvorené pre osobnú modlitbu a vysluhovanie sviatostí, akými sú podávanie svätého prijímania či svätá spoveď. „Vysluhovanie sviatostí však treba uskutočňovať individuálnym spôsobom – tak, aby nenadobúdalo charakter hromadného podujatia,“ upresnila s tým, že limit pre počet prítomných v chráme pre osobnú modlitbu v jednom okamihu je daný rozlohou chrámu. Preto by počet prítomných nemal prekročiť jednu osobu na 15 metrov štvorcových plochy chrámu. V prípade krstov, sobášov a pohrebov zostáva v platnosti doterajšie obmedzenie, a to pre najbližších príbuzných, s limitom jedna osoba na 15 metrov štvorcových chrámu v interiéri a dvojmetrové rozostupy v exteriéri.

Predseda KBS Stanislav Zvolenský prosí kňazov o aplikovanie pastoračnej múdrosti s primeranou obozretnosťou, keďže situácia v spoločnosti je vážna. „Ak by sa v konkrétnom prípade ukázalo, že určitú vec nemožno kvôli zákazu vychádzania robiť takým spôsobom, pre aký sa kňaz rozhodol, treba s pokojom a bez hádky prijať upozornenie poriadkových zložiek, vysvetliť dobrý úmysel konania a následne sa zariadiť podľa ich pokynov,” vysvetlil. Podotkol, že vzhľadom na situáciu nie je možné dať na mnohé konkrétne či praktické otázky kňazov a veriacich všetky presné odpovede.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila