Kniha o najúspešnejšej slovenskej stíhacej letke

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. novembra 2020, 00:02

Balneologickému múzeu Imricha Wintera v Piešťanoch sa podarilo vydať dlho očakávanú historickú publikáciu Stana Bursu: Letka 13 – Najúspešnejšia slovenská stíhacia letka v histórii (1939-1944). Slávnostná prezentácia knihy spojená s autogramiádou sa, žiaľ, z dôvodu protiepidemických opatrení nemohla uskutočniť za účasti verejnosti.

(Autor: archív BMIW)

Preto sme sa ju záujemcom o históriu letectva, dejiny druhej svetovej vojny a Piešťan snažili priblížiť vysielaním slávnostného uvedenia knihy za prítomnosti autora Stana Bursu, historika Andreja Bolerázskeho a riaditeľa múzea Vladimíra Krupu v priamom prenose na Facebooku Balneo Múzeum. Následne bude sprístupnená aj na internete.

Kniha Letka 13 – Najúspešnejšia slovenská stíhacia letka v histórii (1939-1944) od znalca leteckej histórie Stana Bursu prináša ucelený pohľad na doteraz tabuizovanú a prehliadanú tému pôsobenia slovenského stíhacieho letectva v čase druhej svetovej vojny. Venuje sa anabáze slávnej letky 13 od jej vzniku v roku 1939, cez nasadenie na východnom fronte, presun na Slovensko k obrane jeho vzdušného priestoru až po jej tragický zánik v roku 1944, ako aj následnému pôsobeniu niektorých jej príslušníkov v Slovenskom národnom povstaní.

Kniha opisuje život príslušníkov letky objektívnym pohľadom bez ideologizujúceho balastu. Veľkým prínosom je aj jej ucelený zoznam stíhacích pilotov letky i s ich životopisnými medailónmi. Kniha navyše zachytáva aj osudy iných príslušníkov, ktorí pôsobili s letkou 13. Boli to kuriéri, protilietadloví delostrelci, mechanici a ďalší.

Za Balneologické múzeum sa na príprave a vydaní publikácie podieľal Andrej Bolerázsky, historik nášho múzea. Urobil faktografickú a štylistickú korektúru a podieľal sa aj na náročnom procese grafickej úpravy a predtlačovej prípravy definitívnej podoby tejto zaujímavej a peknej knihy.

Reprezentačná publikácia svojím rozsahom 375 strán a 812 fotografií je skutočne výnimočným dielom v danej oblasti na Slovensku. Je výsledkom desaťročia trvajúcej mravčej práce autora nielen v archívoch, ale aj v teréne s vtedy ešte žijúcimi pilotmi alebo ich rodinami. Mnohé fotografie a informácie sú publikované vôbec prvýkrát. Súčasťou knihy je veľkoformátový plagát. Môžete si ju kúpiť alebo objednať v Balneologickom múzeu a týmto spôsobom podporíte i jeho vedeckovýskumnú a edičnú činnosť.

Vladimír Krupa

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava