Slovensko bude v hromadnom testovaní prvé, ale rozhodne nie posledné!

Na území Slovenska nie je v dnešných dňoch kontroverznejšej témy ako celoplošné testovanie národa. Náčrty tohto projektu vznikli iba tri týždne pred jeho prvým spustením na Orave a v Bardejove, kde bola situácia najkritickejšia. Už o pár hodín čaká táto výzva aj zvyšok Slovenska, avšak kým opozícia a jej spriaznení odborníci sa snažia z celoplošného testovania urobiť hlasovanie o dôvere súčasnej vláde, zvyšok Európy slovenskému premiérovi tlieska.

Na základe iniciatívy šéfky eurokomisie Ursuly von der Leyenovej, certifikáty z antigénnych testov by mal platiť na území celej EU. (Autor: red/france24.com)

Ešte minulý týždeň šéf Európskej rady Charles Michel verejne vyzýval ostatné európske krajiny, aby išli slovenskou cestou.

Lídri 27 členských krajín Európskej únie mali tento štvrtok prvú zo série viacerých plánovaných videokonferencií zameraných na koordináciu spoločných opatrení proti šíreniu nového typu koronavírusu.

Šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová vyčlenenie sumy 220 miliónov eur na antigénové testy potvrdila po skončení videosummitu počas spoločnej tlačovej konferencie s predsedom Európskej rady Michelom.

Von der Leyenová zároveň zdôraznila, že masové testovanie populácie bude kľúčom k prekonaniu pandemickej krízy a vyzvala štáty EÚ, aby sa dohodli na spoločných štandardoch pre rýchle testovanie na báze antigénových testov na COVID-19 a tiež na vzájomnom uznávaní výsledkov rýchlych testov v celej Únii.

A tak kým sa časť obyvateľov Slovenska „hecovaných“ opozíciou proti tomuto svetovému fenoménu hromadne búri, zástupcovia ostatných európskych krajín sú z totožnej myšlienky nadchnutí.

Premiér Igor Matovič spolu s Ústredným krízovým štábom už celú akciu “odklepli” a slovenský národ sa chtiac–nechtiac dostaví pred brány odberových miestností už tento víkend.

Ako sa teda zdá, Slovensko bude prvé, ale rozhodne nie jediné! Matovič totiž na sociálnej sieti informoval o stretnutí najvyšších predstaviteľov Európy: “Práve prebieha mimoriadny videosummit Európskej rady s jednou z hlavných tém – masívne nasadenie antigénových testov vo všetkých krajinách Európskej únie!”

Namiesto potupy si tak slovenský premiér vo svete vychutnáva status uznaniahodného činiteľa, ktorý svojím odvážnym krokom predbehol množstvo štátov. Výsledky celoplošného testovania a následných dopadov na obyvateľov krajiny preto bude pozorne sledovať celý svet.

Je preto pravdepodobné, že aj ostatné krajiny sa vydajú po stopách Matoviča k antigénovému testovaniu väčšiny svojho obyvateľstva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina