Aké obmedzenia platia počas tzv. čiastočného lockdownu

V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsime vysvetliť, čo znamená čiastočné obmedzenie pohybu a aké otázky si najčastejšie kladiete pri rozhodovaní sa, čo vlastne môžete a čo už nie.

(Autor: FB MZ SR)

Ako dlho platí zákaz vychádzania?

Zákaz vychádzania na celom Slovensku platí nateraz od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra 2020. Potom sa uskutoční celoplošné testovanie a premiér Igor Matovič očakáva, že sa prijme ďalší zákaz vychádzania na ďalšie dva týždne. Z technických príčin to robia postupne.

Čo môžem robiť počas zákazu vychádzania do 1. novembra?

– chodiť von v čase od 1.00 do 5.00 ráno

– ísť na testovanie

– zájsť do najbližších potravín, do lekárne, k lekárovi

– ísť sa postarať o blízku osobu, ale aj o hospodárske zvieratá

– ísť von so psom a mačkou do 100 metrov od bydliska

– ísť na pohreb

– povolená je cesta do a zo zamestnania, to sa týka aj výkonu podnikateľskej činnosti

– von sa dá ísť, ak človek sprevádza dieťa do školy

– dá sa ísť na poštu, do banky, autoservisu, na čerpaciu stanicu

– do prírody, ale iba vo svojom okrese a v nezastavanej časti obce

– výnimka platí aj na cestu maloletého dieťaťa do a z materskej školy a základnej školy pre žiakov prvého až štvrtého ročníka pre plnenie povinnej školskej dochádzky a tiež na cestu späť

Prečo zákaz vychádzania neplatí od jednej do piatej ráno?

Týmto krokom vláda vyhovela požiadavke zákona, ktorý hovorí, že počas núdzového stavu môže vláda „obmedziť slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania v určenom čase“.

Ako sa to zmení po 1. novembri?

Po 1. novembri, teda po celoplošnom testovaní, sa pravidlá zrejme zmenia. Po ňom bude na týždeň opäť prijatý zákaz vychádzania s inými výnimkami. Napríklad do práce či s dieťaťom do školy potom bude môcť ísť len ten, kto bude mať negatívny výsledok testu.

Akým testom sa budeme po 1. novembri musieť preukazovať?

Ľudia sa môžu preukázať negatívnym PCR aj antigénovým testom. Nemôže ísť o rýchlotest na protilátky z krvi. PCR aj antigénový test sa robia výterom z nosohltana. Ľudia si ho môžu zaplatiť u súkromných firiem alebo sa zúčastniť štátneho testovania, ktoré je zadarmo. Platiť bude aj výsledok testu, na ktorý posielajú hygienici, ak mal človek príznaky alebo sa stretol s infikovanou osobou. Testy však nesmú byť urobené skôr, ako sa uskutoční celoplošné testovanie.

Ak nepôjdem na žiadny test a ostanem doma, môžem čerpať PN-ku?

Nie.

Čo ak som COVID-19 už prekonal, aj vtedy potrebujem negatívny test?

Nie. Ak niekto za posledných 90 dní prekonal koronavírus, teda mal pozitívny test a vyliečil sa, nemusí ísť na testy.

Môžem si ísť kúpiť len potraviny?

Obchody vláda nezatvára, každý bez ohľadu na to, či sa dal testovať, si môže ísť nakúpiť aj kozmetiku či drogériu, hoci len do najbližšej predajne. Výnimka zo zákazu vychádzania sa vzťahuje na „cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb (nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, kozmetiky a iného drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt) do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť“.

Čo sa myslí „bydliskom“?

Zákaz vychádzania pracuje s termínom „bydlisko“. Hovorí, že ľudia môžu ísť von so psom 100 metrov od svojho bydliska alebo môžu ísť nakúpiť „do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska“. Nemyslí sa tým trvalé bydlisko, ale miesto, kde človek býva.

Budú kontroly na hraniciach okresov?

Zatiaľ nie.

Môžem sa najesť v reštaurácii?

Nie.

Zavreli obchodné centrá?

Ostávajú otvorené. Ale keďže ľudia majú zákaz vychádzať, zrejme tam počas prvého týždňa chodiť nebudú.

Môžem sa ísť počas zákazu vychádzania prejsť?

Áno, ale mali by ste sa zdržiavať vo svojom okrese a mimo intravilánu obce, teda v jeho extraviláne. Extravilánom sa myslí vonkajšia časť katastrálneho územia obce, čiže územie ležiace mimo jej zastavanej a na zástavbu určenej časti. Ale nemali by ísť do iného okresu.

Čiže môžem si ísť zabehať alebo zahrať tenis?

Môžete si ísť zabehať mimo intravilánu obce, teda mimo zastavaných častí, lebo sa to považuje za pobyt v prírode. No ísť si zahrať tenis na kurty v zastavanej časti mesta medzi výnimkami nie je.

Kedy sa žiaci vrátia do školy?

Ak bude situácia priaznivá, v pondelok 30. novembra by sa mali žiaci druhého stupňa a vyšších vzdelávacích stupňov vrátiť do škôl. Ak nie, bude sa pokračovať v dištančnej výučbe.

Zomrela nám starká, môžeme mať počas zákazu vychádzania pohreb?

Áno, pohreb je povolený aj počas zákazu vychádzania. Aj tu však platia obmedzenia. Počet účastníkov je obmedzený podľa veľkosti sály. Na jedného človeka má byť vyčlenených 15 metrov štvorcových.

Môžem ísť zapáliť sviečku na cintorín?

Návšteva cintorína nie je medzi výnimkami, takže nie.

Môžem ísť prezuť zimné pneumatiky?

Autoservis je medzi výnimkami, kam ľudia môžu ísť aj počas zákazu vychádzania. Rovnako sú výnimky aj na čerpacie stanice.

Môžem ísť ku kaderníčke?

Nie.

Ako je to s lekármi a zubármi, môžem ísť napríklad na dentálnu hygienu?

Ísť k lekárovi bude cez zákaz vychádzania povolené, avšak uznesenie vlády hovorí, že výnimku má „cesta do zdravotníckeho zariadenia na neodkladné lekárske vyšetrenie vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným a cestu späť“. Keďže sa hovorí o neodkladných vyšetreniach, dentálnu hygienu by si mal človek preložiť.

zdroj: Denník N

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela