Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 25. októbra 2020, 11:16

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, namiesto rúšok dlažobné kocky. A čo ďalej? Pandémia koronavírusu a jej dôsledky zatlačili do nerovného boja celé ľudstvo. Už niet miesta, kde by sa nebezpečná nákaza neprejavila zničujúcimi následkami.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Spôsobila tiež to, že sa jej sila a dopady hodnotia rozdielne. Proti sebe stoja dva pojmy – ekonomika verzus ochrana zdravia a životov. Na jednej strane výpočet hospodárskych strát, na druhej strane ohrozenie zdravia a životov. Čísla oboch negatívnych dopadov sú hrozivé. Údaje pozitívne testovaných a čísla úmrtí exponenciálne rastú. Obrana voči nákaze je zatiaľ neadekvátna, nemáme vakcínu, nemáme účinný liek. Dostupné prostriedky ochrany sú jedine v nás. Vo vzájomnom rešpekte, keď sa uvedomele zriekneme na čas časti svojich potrieb a pohodlia.

Tu sa otvára dilema riešenia problému. Váhame pri určení hodnôt medzi pôžitkom a zdravím. Horšie než samotná otázka je jej riešenie, ktoré rozdeľuje spoločnosť a dostáva sa do nebezpečnej formy osočovania a nenávisti. Udalosti posledných dní sú alarmujúce. Odporcovia opatrení znevažujú odporúčania vedeckých osobností a považujú ich za obmedzovanie osobnej slobody. Situácia okolo koronavírusu sa zneužíva na hrubý politický boj a ovplyvňovanie verejnej mienky. A keď sa v uliciach objavia dlažobné kocky namiesto rúšok, potom je situácia alarmujúca. Zastavme sa, bratia. 

Koncerty sú v dôsledku pandémie obmedzené na najnižšiu mieru, preto sa aj Rádio Piešťany snaží informovať o džezovom dianí a nových nahrávkach. V Liptovskom Mikuláši sa pripravuje na 31. októbra dvojkoncert Bossa Nova Joao Gilberto Quartet, Kubo Ursiny & Modrý Vrch. Juraj Havlík je predchnutý brazílskou hudbou tak, ako ju predstavuje jeden z jej zakladateľov Joao Gilberto.

Kurt Elling slávi 25 rokov na scéne. Svoju ojedinelú džezovú kariéru oslávi virtuálnym koncertným turné v októbri a novembri. Na svetovom trhu sa vysoko hodnotí album vydavateľstva Nonesuch Records pod titulom Round Again, na ktorom hrá ojedinelý kvartet v zložení Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride a Brian Blade.

Podoby džezu budú ako vždy nanajvýš aktuálne a na stretnutie pri ich počúvaní sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava