Chcú stavať domy v Piešťanoch, no opäť môžu skončiť vo väzení

Len prednedávnom sme priniesli článok, v ktorom sme informovali, že firma Estate Trading zo Šamorína plánuje v Piešťanoch v lokalite medzi Rastislavovou a Sládkovičovou ulicou vybudovať dva bytové domy s 93 bytmi, komerčné priestory pre obchod a služby a v ďalšom objekte okrem technického zázemia majú vzniknúť priestory pre voľnočasové aktivity.

Objekty Brečtanovej aleje, ktoré by firma Estate Trading chcela postaviť medzi Rastislavovou a Sládkovičovou ulicou v Piešťanoch. (Autor: vizualizácia: zámer investora)

Pozreli sme sa preto aj do obchodného registra, kto za touto spoločnosťou stojí. A register ukázal vcelku zaujímavé informácie. Konateľkou firmy je Nina Salmanová, ktorú s kontroverzným podnikateľom Alexandrom Salmanom spája nielen rovnaké priezvisko, ale aj rovnaká adresa ich sídla na Paulínyho ulici 166/1 v Bratislave. S Alexandrom spoločnosť Estate Trading dokonca istú dobu aj vlastnila (Nina je podľa všetkého Alexandrova mama).

A prečo považujeme Alexandra Salmana za kontroverzného podnikateľa? Ten sa totiž do povedomia verejnosti zapísal najmä úplatkárskou aférou z roku 2010, za ktorú bol aj so svojím otcom Sergejom odsúdený a v apríli 2015 si vypočuli právoplatný rozsudok, ktorým ich súd uznal vinnými z podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z.

Podľa obžaloby podnikatelia Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vyplácania vrátenej DPH desať percent z uplatnených odpočtov. Odmenu jej v decembri 2010 vypočítali na 290-tisíc eur, Mária Z. napokon dostala 40-tisíc v hotovosti. Zvyšných 250-tisíc eur nechala na ďalšie zhodnotenie u podnikateľov s tým, že si ich môže kedykoľvek vyžiadať.

Sergej dostal za tento skutok trest sedem rokov, syn Alexander šesťročný trest. Obaja si ich odpykali vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Alexandra z výkonu trestu podmienečne prepustili v roku 2017, jeho otca začiatkom roku 2018.

Tu sa však ich problémy so zákonom neskončili. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) totiž v týchto dňoch vytýčil na pracovisku v Banskej Bystrici na 13. novembra hlavné pojednávanie v ich kauze spojenej s podplácaním šéfa „daňovákov“ v Dunajskej Strede.

Dovolací senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) totiž začiatkom septembra zrušil verdikt, ktorým ŠTS v roku 2015 otca a syna oslobodil a takisto následný verdikt odvolacieho senátu NS SR, ktorý rozhodnutie potvrdil. Dovolací senát konštatoval porušenie zákona v prospech obžalovaných a vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prejednanie.

Dovolací senát sa v tomto prípade stotožnil s mimoriadnym dovolaním, ktoré podala v roku 2017 vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Tej okrem iného prekážalo, že súdy spochybnili vierohodnosť svedkyne Márie Z., ktorá figurovala aj v inej kauze otca a syna S. Podľa stanoviska prvostupňového aj odvolacieho súdu bolo účelom svedkyne výpoveďou pre seba dosiahnuť výhody v podobe zastavenia trestného stíhania, keďže bola tiež stíhaná.

Podľa stanoviska Žitňanskej však v celej veci vypovedala logicky a výpoveďou si skôr priťažila, keďže usvedčovala aj samu seba. Dovolací senát NS SR takisto poukázal na skutočnosť, že súdy v tomto prípade odsúdili šéfa „daňovákov“ za prijatie úplatku, ale obžalovaných z podplácania oslobodili.

Podľa obžaloby si v tomto prípade Sergej a Alexander v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443-tisíc eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa. Spod obžaloby však ŠTS otca so synom v júli 2015 oslobodil, pričom v novembri 2016 verdikt potvrdil aj NS SR.

V prípade, ak otca a syna špecializovaný súd uzná vinnými za podplácanie riaditeľa Daňového úradu v Dunajskej Strede, zrejme ich tentoraz bude čakať vyšší trest ako za uplácanie riaditeľky „daňovákov“ v Šamoríne, nakoľko na nich súd bude zrejme už nazerať ako na recidivistov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava