Po výdatnom daždi si kanalizácia opäť odfúkla do potoku Dubová

Stačí letná búrka alebo jesenná prietrž mračien a v Piešťanoch cestujeme v čase. S prívalom vody máme v strede mesta zapáchajúci stredovek. Potok Dubová je po intenzívnej búrke plný nielen vody, ale aj výkalov. Mestská kanalizácia si odľahčí, vyfúkne fekálie a život ide ďalej. So železnou pravidelnosťou sa tak stáva každoročne. Potok smutne tečie a unáša všeličo.

Tentoraz to, zdá sa, nutrie prežili , ryby vidno nebolo. (Autor: am)

Po pondelkovej výdatnej dažďovej nádielke, keď aj obec Ratnovce zaznamenala megadávku prívalového dažďa, našťastie potokom neplávali ryby hore bruchom, ale voda tam bola masívne znečistená. Ako dôkaz o vypúšťaní fekálií nám čitateľ poslal natočené video.

„Všetko je to organizované a s vedomím úradov,“ uviedol pred rokom piešťanský rybár Marcel Kubo. „V roku 2004 som sa zúčastnil ako zástupca rybárov mestského zasadnutia, kde sa tento problém riešil, a vtedy som predniesol, že daný stav je dôsledkom viacerých činiteľov, z ktorých najpodstatnejšie sú (činitele sú zoradené zostupne podľa miery ich negatívneho vplyvu na rybiu osádku): existencia odľahčovacích výpustov mestskej kanalizácie do potoka, existencia vyústení kanalizácie do potoka, extrémne poklesy hladiny vody, úplne nevhodné prekrytia potoka v meste, úplne nevhodne zregulované úseky potoka v meste. Prešlo krásnych pätnásť rokov a nič sa nezmenilo. Ryby hynú, lebo splašky sa vypúšťajú do potoka ďalej,“ skonštatoval vtedy Kubo.

Situácia sa opakovala v roku 2017, 2018 aj 2019 – dialo sa tak aj predtým, ale uvedené roky túto ekologickú skazu monitoroval aj Piešťanský týždeň. Masívnu otravu zistili napríklad aj 21. júna 2019 v úseku od Billy po Alzheimer centrum. Po nahlásení sa udalosťou začali zaoberať inšpektori životného prostredia, polícia, vodohospodári, veterinári, ale aj predstavitelia mesta a Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS). Práve posledná z menovaných inštitúcií si môže sypať popol na hlavu, masívnu otravu rýb totiž spôsobili kanalizačné splašky.

„Slovenskej inšpekcii životného prostredia nahlásili úhyn rýb vo vodnom toku Dubová v piatok 21. júna 2019. Nahlasovateľ uviedol, že túto udalosť oznámil aj Policajnému zboru SR, Okresnému úradu Piešťany a Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP), závod Piešťany. Inšpekcia po prijatí hlásenia o mimoriadnom zhoršení vôd ihneď kontaktovala aj pracovníkov Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy so sídlom v Trnave,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej inšpekcie životného prostredia Brigita Pokorná.

Po príchode na miesto vykonali inšpektori obhliadku Dubovej, pri ktorej zistili, že vodný tok je zakalený, trávnaté porasty vyskytujúce sa na priľahlých brehoch boli uľahnuté vplyvom vysokej hladiny vody. Popri brehoch ako aj v toku spozorovali uhynuté ryby. Následne pracovníci Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy z Trnavy odobrali vzorky rýb na zistenie príčiny úhynu.

Odborníci zistili, že k mimoriadnemu zhoršeniu vôd došlo 20. júna okolo ôsmej hodiny večer, keď sa mestom prehnala silná búrka. „Prívalový dážď bol takej intenzity, že splaškové odpadové vody museli byť odľahčované. Na verejnej kanalizácii mesta Piešťany je vybudovaných deväť odľahčovacích objektov, z toho dva z nich boli takmer zatopené. Pri odľahčovaní odpadových vôd z uvedených dvoch objektov vytekala do vodného toku Dubová splašková odpadová voda s prímesou hrubých nečistôt. Išlo o nečistoty, ktoré mali byť zachytené v čistiarni odpadových vôd – na hrubých a jemných hrabliciach, respektíve česlách. Na základe vykonaného riešenia inšpekcia zistila, že odpadové vody z odľahčovacích objektov do povrchového toku Dubová vypúšťala spoločnosť TAVOS Piešťany počas trvania prívalových dažďov dňa 20. júna 2019 bez právoplatného povolenia orgánu štátnej vodnej správy (príslušný okresný úrad), čím došlo k porušeniu vodného zákona,“ skonštatovala Pokorná.

Podľa inšpektorky teda nedovoleným vypúšťaním odpadových vôd bez právoplatného povolenia došlo k náhlemu, nepredvídanému zhoršeniu kvality vody v toku, ktoré sa prejavilo najmä výskytom tuhých látok, zhlukmi splaškov v toku a následným úhynom rýb. Vedúca pracovníčka Slovenskej inšpekcie životného prostredia ďalej dodala: „Odpadové vody z odľahčovacích objektov možno vypúšťať do povrchových vôd v rámci povoleného vypúšťania odpadových vôd z verejnej kanalizácie počas trvania prívalových dažďov. Pri výstavbe a prevádzke stokovej siete však treba vykonať, s prihliadnutím na miestne pomery, opatrenia na zmiernenie nepriaznivého vplyvu vypúšťaných odpadových vôd na recipient. Uvedenú povinnosť vyplývajúcu z vodného zákona pôvodca mimoriadneho zhoršenia vôd tiež porušil. Na základe uvedeného bude inšpekcia pokračovať v konaní o uložení pokuty.“

Podľa našich informácií v rámci riešenia mimoriadneho zhoršenia vôd sa pracovná skupina, ktorá zasadala v Piešťanoch 28. júna 2019, dohodla, že príslušné orgány vykonajú tri zásadné opatrenia, ktoré by mali predísť či eliminovať ďalšie možné ohrozenie vôd. Správca toku, čiže SVP, zabezpečí odmeranie výšky dnových sedimentov pod odľahčovacími objektmi. Spoločnosť

TAVOS zabezpečí prepočítanie prepadových hrán, respektíve technické posúdenie odľahčovacích objektov, a na dvoch, ktoré haváriu spôsobili, osadí hustejšiu mrežu na zachytávanie plávajúcich látok. Mesto, obvodný úrad i polícia preveria nelegálne pripojených producentov odpadových vôd a vôd z povrchového odtoku do potoka Dubová. Ak nedôjde k nejakým iným okolnostiam v tomto prípade, ďalšie stretnutie pracovnej skupiny bolo naplánované v septembri 2019.

Po roku sme opäť kontaktovali mestský úrad aj TAVOS, pričom sme ich upozornili na pondelkovú prietrž a znečistenie Dubovej a položili im rovnakú otázku: „Ako to bude mesto riešiť koncepčnejšie do budúcnosti spolu s TAVOS-om?“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav