Polícia bude dôsledne kontrolovať nosenie rúšok aj vonku

Nosenie rúšok v exteriéri a dodržiavanie všetkých opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) budú policajti dôsledne kontrolovať. Vo svojom profile na sociálnej sieti polícia upozorňuje, že od dnešného dňa sú rúška povinné nielen v budovách alebo v prostriedkoch verejnej dopravy, ale aj vonku na verejnosti. Na prekrytie horných dýchacích ciest, teda nosa a úst je možné použiť aj respirátor bez výdychového ventilu, šál či šatku.

(Autor: FB polícia)

Opatrenie ÚVZ má niekoľko výnimiek, kto a kde rúško mať nemusí. Ide o deti do šesť rokov, pričom od troch rokov rúško hygienici výrazne odporúčajú. Rúško nemusia mať ani osoby v exteriéroch s výnimkou zastavaného územia obce, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako päť metrov.

Ďalej osoby so závažnými poruchami autistického spektra, žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, osoby pri výkone športu, fotografované osoby počas fotografovania, nevesty a ženísi pri sobáši.

Rúško tiež nemusia mať výkonní umelci pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúci pri nakrúcaní dokumentárneho filmu, tlmočníci do posunkovej reči v rámci výkonu povolania a tiež zamestnanec, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám.

Za nedodržanie domácej izolácie alebo povinnosti nosiť rúško hrozí od regionálneho úradu verejného zdravotníctva pokuta vo výške do 1659 eur. V blokovom konaní môže polícia udeliť pokutu do 1000 eur. Za porušenie nariadení upravujúcich organizáciu hromadných podujatí a fungovanie prevádzok je maximálna sankcia stanovená na 20.000 eur.

pror/(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava