Na 15. október pripadá Svetový deň umývania rúk

  • Spravodajstvo
  • 15. októbra 2020, 10:00

Dôkladným umývaním rúk možno predísť šíreniu veľkej časti infekčných chorôb. Treba si ich však umývať aspoň 40 až 60 sekúnd. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR pri príležitosti dnešného medzinárodného dňa umývania rúk. Umývanie rúk je najefektívnejší a najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť šíreniu respiračných infekcií, hnačkových ochorení, parazitárnych ochorení či žltačky typu A. Pravidelný návyk je podľa hlavného hygienika Jána Mikasa dôležité budovať už v ranom veku dieťaťa, keď je náchylnejšie na ochorenia, pretože imunita sa u neho ešte len vyvíja.


Pravidelný návyk je podľa hlavného hygienika Jána Mikasa dôležité budovať už v ranom veku dieťaťa, keď je náchylnejšie na ochorenia, pretože imunita sa u neho ešte len vyvíja. (Autor: pixabay.com)

Úrad poznamenáva, že ruky treba opláchnuť teplou vodou, poriadne mydliť a nakoniec opäť dôkladne opláchnuť. Pri umývaní je dôležité nevynechať žiadnu časť dlane ani chrbát ruky, priestor medzi prstami a pod nechtami. Najlepšie je po umytí použiť jednorazovú utierku alebo čistý uterák. Ruky je vhodné umývať bez prsteňov, náramkov a hodiniek. Ak nie je dostupná čistá tečúca voda a mydlo, pomôže dezinfekčný prostriedok na alkoholovej báze. „Až 80 percent percent infekcií sa šíri špinavými rukami. Ich pôvodcovia sa totiž môžu nachádzať na bežne používaných predmetoch, ako sú napríklad držadlá vo verejnej hromadnej doprave a nákupných košíkoch, tlačidlá zvončekov a výťahov či vodovodné batérie,“ uviedol Mikas.

Ruky si je potrebné umývať po každom návrate domov zvonka, pred a po návšteve nemocnice a lekára, po ceste v prostriedkoch hromadnej dopravy, pred, počas a po príprave jedla, pred konzumáciou a po každom použití toalety, ale aj napríklad po hre s domácimi zvieratami, manipulácii s odpadom a odpadovým košom. Na hygienu rúk netreba zabúdať ani po vyčistení nosa, kašľaní a kýchaní. Vtedy je však lepšie ústa nezakrývať dlaňou, ale použiť jednorazovú papierovú vreckovku a ihneď ju zahodiť do koša, odporúčajú hygienici.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf