Víchrica Brigitte začína úradovať, ovplyvní počasie aj u nás

  • Spravodajstvo
  • 3. októbra 2020, 09:36

Výrazná tlaková níž, ktorá sa prehĺbila v blízkosti pobrežia Európy dnes v zásadnej miere ovplyvní počasie v našej oblasti, vrátane Slovenska. Očakáva sa pomerne nebezpečné počasie.

(Autor: SHMU)

Uprostred tohto týždňa sa nad Atlantikom začala prehlbovať výrazná tlaková níž.

Francúzski a anglickí meteorológovia pomenovali túto tlakovú níž ako ,,búrka Alex,,. Alex priniesol komplikácie predovšetkým do Francúzska, kde fúkal vietor v nárazoch so silou cez 150 km/h a vplyvom búrky sa desiatky tisíc obyvateľov ocitli bez dodávok elektrickej energie.

Dnes táto tlaková níž postúpi ďalej a ovplyvní počasie v strednej Európe, vrátane Slovenska. Už sa však nebude volať Alex, ale Brigitte. Výrazná tlaková níž môže prinášať vietor o sile víchrice.

Pred mimoriadne silným vetrom dnes varujú takmer všetky okolité národné, meteorologické inštitúcie. Viať by mal vietor južných smerov, čo do Álp prináša tzv. fénový efekt. Vietor tak dokonca vo Švajčiarsku presiahol nárazy o sile 160 km/h.

Silný vietor však nebude panovať len v Alpách, ale aj v iných oblastiach Rakúska, Maďarska, Poľska, Česka a Slovenska. Fúkať by mal nárazový vietor so silou 50 až 80 km/h, v nárazoch predovšetkým na horách aj cez 100 km/h.

Vietor začína silnieť aj na našom území a bude pomerne výrazne fúkať celú sobotu. Vietor by mal ustávať až v priebehu zajtrajšieho popoludnia.

Víchrica Brigitte však neprinesie len silný vietor. V regióne strednej Európy sa totiž dnes očakávajú aj silné búrky, ktorých podporu zabezpečí práve prílev teplého vzduchu, ktorý prúdi po okraji tejto tlakovej níže aj do našej oblasti. 

Dnes bude na Slovensku nielen veterno, ale aj teplo. Maximálne teploty by mohli vystúpiť až nad hranicu +25 °C. No teplé počasie vyvrcholí večer. Od západu sa totiž bude blížiť studený front.

Na čele tohto studeného frontu by sa mali tvoriť pomerne silné búrky a to na Balkáne, v Slovinsku, v Rakúsku, či v Maďarsku, kde dokonca pre západné Maďarsko vydali národní meteorológovia výstrahu až 2. stupňa pred búrkami. Tie by totiž mohli páchať aj materiálne škody.

Búrková línia by sa mala vyformovať na čele studeného frontu a najnebezpečnejším sprievodným javom by mal byť nárazový vietor. Dnes síce bude veterno, ale tesne pred príchodom frontu a búrok vietor ešte viac zosilnie a to aj na našom území.

Podľa aktuálnych výstupov numerických modelov sa na našom území očakáva príchod frontu po 20:00, a tak sa treba pripraviť na to, že búrky, ktoré k nám prídu z Maďarska a z Rakúska budú sprevádzané silným vetrom a lejakom.

Zdroj: imeteo.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav