Polícia je oprávnená pokutovať nenosenie rúšok, pokút pribúda

Oficiálna stránka slovenskej polície na sociálnej sieti s názvom Hoaxy a podvody – Polícia SR, reaguje na zavádzajúce tvrdenia, že polícia nie je oprávnená pokutovať za nenosenie rúšok. „Polícia je oprávnená pokutovať nenosenie rúšok v čase platných mimoriadnych opatrení. Svedčí o tom už viac ako 1 888 prípadov, kedy boli pokuty udelené. Polícia sa venovala doposiaľ 11 613 prípadom, ktoré súvisia s nedodržiavaním mimoriadnych opatrení a naďalej v tom bude pokračovať,“ uvádza polície na sociálnej sieti.

Tvrdenie na dezinformačnom webe je podvod. (Autor: Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Podľa polície zdieľanie dezinformácií a článkov postavených na základe vlastných pocitov a vnímania sveta možno šíriteľov hoaxov spraví hrdinami pred ich kamarátmi, ale v konečnom dôsledku pri konfrontácií s políciou alebo inou inštitúciou sankciu vzorne zaplatia.

Titulok článku je manipulatívne klamstvo

Čo sa týka titulku z priloženého článku. Je nepravdivý. Prezident Policajného zboru Peter Kovařík reagoval na diskusnú reláciu, v ktorej jeden z hostí nemal rúško. Podľa platných nariadení účinkujúci v televíziách nemusia mať rúško. „To, že si samotná televízia sprísnila vlastné pravidlá a rúška požadovala, je jej záležitosť,“ píše vo svojom stanovisku polícia.

A ako ďalej policajti doplňujú, tak je pravda, že polícia nie je oprávnená riešiť nosenie rúšok v súvislosti s nakrúcaním televíznych programov. Je pravda, že polícia je oprávnená riešiť nosenie rúšok všade tam, kde sú povinné, teda k dnešnému dňu hovoríme hlavne o všetkých interiéroch budov okrem explicitne uvedených výnimiek.

Pokuty podľa zákona

„Polícia je zo zákona oprávnená uložiť osobe za priestupok nenosenia rúška uloží na úseku civilnej ochrany podľa § 32 ods. 1 písm. a) zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v blokovom konaní pokutu do výšky 1000 €, resp. v odôvodnených prípadoch oznámi predmetné porušenie zákona na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, kde je možné uložiť pokutu počas mimoriadnej situácie až do výšky 1659 €,“ doplňuje pri vyvracaní hoaxu z konšpiračného webu slovenská polícia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava