Bylinkárka radí: Máte obličkové kamene? „Zlomí“ ich bedrovník lomikameňový

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 10. augusta 2020, 08:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová prezradí, aké účinky má koreň bedrovníka lomikameňového. „Zlomí“ vaše obličkové kamene a má i veľa iných účinkov.

Bedrovník kvitne v mesiacoch jún až september, koreň sa zberá na jar (marec, apríl) a na jeseň (október, november). (Autor: archív autora)

Bedrovník lomikameňový (Pimpinella saxifraga) pochádza zo Stredomoria. Rastie v Európe, Ázii a v Severnej Amerike. U nás sa nachádza na trvácich lúčnych porastoch, pasienkoch, lúkach, stráňach a vo svetlých lesoch. Bedrovník je trváca bylinka, ktorá rastie do výšky 15 až 30 centimetrov. Byľ má jemne ryhovanú, dolné listy má nepárno perovito zložené a na okrajoch hrubo pílkovité. Horné listy sú často zakrpatené. Drobné biele kvietky tvoria zložené okolíky. Koreň má vretenovitý a je predmetom zberu pre obsah liečivých látok, ktoré obsahuje.

Účinné a liečivé látky koreňa sú silica, furokumaríny, saponíny, triesloviny, vitamíny. Listy sa používajú do jedál ako korenina. Bedrovník kvitne v júni až v septembri, koreň sa zberá na jar (marec, apríl) a na jeseň (október, november).

Bedrovník lomikameňový používam pri žalúdočných ťažkostiach, nadúvaní, hnačkách, zápaloch dýchacích ciest, astme, odstraňuje obličkové a močové kamene, zvyšuje obranyschopnosť organizmu, na vonkajšie použitie vo forme kúpeľov, na omývanie ťažko sa hojacich rán a ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny.

Čaj z koreňa

Potrebujeme: jednu čajovú lyžičku koreňa bedrovníka lomikameňového, 2 dl vriacej vody

Postup: Jednu čajovú lyžičku koreňa bedrovníka zalejeme dvomi decilitrami vriacej vody, päť minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme po dobu sedem dní. Tri týždne prestávka a takto zopakujeme viackrát.

Odvar z koreňa

Potrebujeme: 1/2 čajovej lyžičky koreňa bedrovníka lomikameňového, 2 dl vody

Postup: Polovicu čajovej lyžičky koreňa bedrovníka povaríme na miernom ohníku dve minúty v dvoch decilitroch vody. Lúhujeme päť minút, precedíme a užívame počas dňa po čajových lyžičkách.

Čaj a odvar používame pri žalúdočných ťažkostiach, zápaloch dýchacích ciest, na zvýšenie obranyschopnosti organizmu.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava