Darujte krv, je ju treba

V letných mesiacoch, keď zdravotnícke zariadenia riešia vyšší počet úrazov a dopravných nehôd, je rovnako ako inokedy dôležité, aby mali lekári k dispozícii dostatočné množstvo krvi pre prípad transfúzie, operácie či pôrodu. Ak budete mať v stredu ráno čas, nechajte si „pustiť žilou“ a pomôžte napríklad aj Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch doplniť krvné zásoby.

V stredu 29. júla darovalo v piešťanskej nemocnici krv 34 darcov. (Autor: am)

Letné rána sú príjemné, osviežujúce, a keď ich ešte spojíte s niečím užitočným, možno budete mať celý deň o čosi lepšiu náladu ako zvyčajne. My sme sa rozhodli vyraziť do piešťanskej nemocnice v stredu 29. júla.

Pri vstupe nám kontrolovali telesnú teplotu. Bezdotykový teplomer síce nameral čudných 31 stupňov, no po príchode na hematologické oddelenie, ktoré sídli na prvom poschodí a meria teplotu opätovne, už to bolo priemerných 36 stupňov. Na odber krvi sa nebolo treba ani objednať.

Vydezinfikovaným perom, ktoré darca po použití vhodí do separátnej škatule, okrem štandardného dotazníka, ktorý pred odberom vypĺňa každý darca a hovorí tam o svojich chorobách, liekoch, prípadne rizikovom správaní, teraz treba vyplniť aj „koronadotazník“, teda čestné vyhlásenie. Ako nám neskôr vysvetlila Mária Baďurová z Nemocnice

A. Wintera, špecifické pre darcov krvi je nielen to, že v tomto období krv môžu darovať až po uplynutí 14 dní po pobyte v zahraničí, ale aj odobratá krv musí byť dva týždne v karanténe. Aj toto je vraj dôvod, prečo je v súčasnej dobe v nemocniciach nedostatok krvi.

Tento nedostatok býva každoročne spôsobený aj z dôvodu dovoleniek. „V tomto roku je to navyše tým, že darcovia majú problém odísť zo zamestnania, pretože tam dlhodobo chýbali z dôvodu opatrení pri pandémii COVID-19,“ priblížila Baďurová. Podľa jej slov je každá krvná skupina vzácna, preto radi privítajú v nemocnici všetkých darcov.

Po kontrolnom odbere a zmeraní tlaku u lekárky napokon spolu s nami v stredu darovalo 450 ml svojej krvi ešte 33 darcov. Zoznam prvodarcov a tých najčastejších, ktorí si nechali „pustiť žilou“ už po tridsiaty raz a viac, nájdete na strane 16.

Ak máte 18 až 60 rokov, odložte strach a pomôžte tekutinou, ktorá sa zatiaľ nedá synteticky vyrobiť. Je ju treba pri plánovaných i akútnych zákrokoch, pôrodoch aj operáciách. Návštevou nemocnice, ktorá vám zaberie približne hodinu, môžete zachrániť ľudský život.

Objednávať sa netreba, krv možno darovať každú stredu od 7.00 h na hematologicko-transfuziologickom oddelení. Pripravte si občiansky preukaz a ráno sa najedzte. Nezabúdajte tiež na riadny príjem tekutín.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav