Náš operený seriál: Vznikli snímky sokola myšiara iba náhodou?

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 2. augusta 2020, 00:02

Piešťanec Ivan Vančo chodí do prírody v maskáčoch. Pozná tajomstvá splynutia s terénom. Vie sa zamaskovať, poprikrývať celtovinou. Bez pohnutia pozoruje život operencov a fotí ich. Jeho snímky sú úchvatné. Vo svojom portfóliu má tisícky záberov prevažne z vtáčej ríše. V našom seriáli vám postupne predstavíme nielen zástupcov vtáčej ríše, ale aj ostatné živočíchy, ktoré žijú v Piešťanoch a okolí.

Sokol myšiar (Autor: Ivan Vančo)

Mojou obľúbenou lokalitou na fotenie vtáctva ja aj ľavá strana Sĺňavy. Konkrétne od Mobilieru (bývalá Monta) až po vodnolyžiarsky vlek v Ratnovskej zátoke. Na tejto strane Sĺňavy je veľké množstvo naplavených konárov a stromov. Okolo brehu je tiež rákosie a to všetko vytvára dobré podmienky či už na hniezdenie, lov, alebo odpočinok pre vtáky. Nachádza sa tu tiež aj veľké hniezdo bobra európskeho. Bohužiaľ, tohto jedinca sa mi ešte odfotiť nepodarilo…

Jedného dňa som tam prišiel skoro ráno. Auto som zaparkoval pri ruine bývalého kúpaliska Sĺňava. Zobral som si vybavenie a vyšiel na val. Už odtiaľ som videl, že je na hladine rušno. Boli tam volavky, čajky, kačice, lysky, sem-tam preletel kormorán. Zišiel som k vode a rozložil som statív a fotoaparát. Pred seba som roztiahol maskovaciu sieť a začal fotiť. Mal som ideálne podmienky, super svetlo od chrbta, hladina ako zrkadlo. Fotil som čajky počas letu a kačice, ktoré odpočívali.

Zrazu predo mnou preletel nad vodou sokol myšiar (Falco tinnunculus). Nevenoval som mu pozornosť. Asi o dve minúty preletel znova, ale to už si z hladiny uchmatol malú uhynutú rybku. Bolo mi to divné. Veď sokol sa živí myšami a hrabošmi. V duchu som si povedal: „Škoda, že sa mi ho nepodarilo odfotiť.“ Bolo to veľmi rýchle a stihnúť sa to nedalo ani keby som to očakával.

O pár minút si tento krásavec sadol asi 20 metrov predo mňa na naplavený strom. Stihol som urobiť iba dve fotky a už bol preč. „Toľké šťastie,“ povedal som si. Každý fotograf voľnej prírody mi dá za pravdu, keď poviem, že veľa fotografií vzniká náhodou. Fotíte niečo úplne iné a zrazu náhoda, z ktorej vznikne úžasný záber.

O pár dní neskôr som bol fotografovať bažanty. Chcel som urobiť pár záberov tohto úžasného vtáka pri zapadajúcom slnku. A tam zrazu opäť náhoda. Neďaleko odo mňa prebiehalo párenie sokola myšiara. Odfotiť si to pri zapadajúcom slnku mi prišlo veľmi vzácne. Vtedy som stihol opäť iba dva zábery a bolo po všetkom. Napriek tomu som im bol za to vďačný. Príroda dokáže prekvapiť v každý moment, preto treba byť pripravený.

Je to všetko iba náhoda?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava