Čo nedeľa – to oslava 15 rokov Múzea za Krakovskú bránu

Čas plynie veľmi rýchlo. Veď len nedávno som robila rozhovory pre Piešťanský týždeň s dvomi už legendárnymi ľuďmi – s herečkou Milkou Zimkovou a kňazom Jánom Sucháňom. Bolo to pri príležitosti slávnostného otvorenia Múzea za Krakovskú bránu. Toto leto slávi etnografické múzeum svoje pätnástiny.

Nové cédečko Krakovčanky držala Daniela Piscová, vínom ho krstili Skaličania. (Autor: Matej Pisca/archív múzea)

Piscovci – lebo v ich réžii sa pravidelne konajú všetky akcie tohto múzea zamerané na šírenie ľudovej kultúry a umenia – si podujatia naplánovali tak, aby sa Krakovany nenudili celé leto. Každú nedeľu niečo.

Od júla až do konca októbra môžete obdivovať výstavu šopornianskej čipky. V prvý júlový víkend sa tu konala oslava Medzinárodného dňa čipky a tiež vernisáž výstavy najkrajších čipiek zo Šoporne. V nedeľu 12. júla sa v múzeu tancovalo a spievalo v réžii Dychovej hudby Rubín zo Skalice a domáca Folklórna skupina Krakovčanka krstila svoje nové cédečko.

Počas prvej augustovej nedele zavíta do Krakovian vrbovská bylinkárka Anna Kopáčová. Porozpráva o bylinkách, ľudovom liečiteľstve a príbehoch, ktoré zažila vďaka bylinkám a ľuďom, ktorým „Božia lekáreň“ navrátila zdravie či vieru v uzdravenie.

V nedeľu 12. júla sa v múzeu spievalo v réžii Dychovej hudby Rubín zo Skalice a domácej Folklórnej skupiny Krakovčanka.

Herečku Milku Zimkovú netreba zvlášť predstavovať. Ten, kto si pamätá jej kultový film Pásla kone na betóne, si ju zamiloval už v minulosti vďaka jej autentickosti. Čas kikiríkania – to je titul divadelnej hry, ktorú sama napísala a sama ju i odohrá v nedeľu 16. augusta.

Kňaz Ján Sucháň kedysi pôsobil vo farnosti v Krakovanoch. Na jeho omše chodili aj tí, ktorým sa možno až tak v kostole nepozdávalo. Svojou pravdivosťou a ľudskosťou dokázal osloviť masy ľudí – najmä mládež. Krakovanci ho milovali. Aj preto sa opäť tešia na nedeľu 23. augusta, keď sa budú môcť v Múzeu za Krakovskú bránu opäť porozprávať so svojím obľúbeným pánom farárom.

Posledná augustová nedeľa sa bude niesť v znamení cimbalovej muziky manželov Osíčkovcov.

To ešte nie je ani zďaleka všetko. Múzeum chystá na 18. októbra Deň otvorených dverí, a keďže pre koronakrízu sa nemohol konať Festival paličkovanej čipky, organizátori ho naplánovali na 24. a 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava