Protestujúci plavci na zastupiteľstve a nejasnosti v cene stavby plavárne

Citový apel na mestské zastupiteľstvo z dôvodu vyčlenenia peňazí predsedovi občianskeho združenia Bazén Piešťany Pavlovi Škodnému príliš nevyšiel. Namiesto 50-tisíc eur, ktoré najprv na plávanie pre štyristo piešťanských športových plavcov od mesta požadoval, nakoniec získal len 15-tisíc. Na svetlo však vyšli i informácie o tom, ako sa vraj zmenil pôvodne plánovaný rozpočet mestskej plavárne za 3,5 milióna na sumu o dva milióny väčšiu, ale aj komunikačné nezrovnalosti medzi športovými plavcami a vedením radnice.

Na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa objavili i športoví plavci s transparentmi. (Autor: pror)

Na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa objavili i  športoví plavci s transparentmi. Za rečnícky pult vyslali mladú úspešnú plavkyňu, ktorá sa v emotívnom prejave snažila apelovať na vedenie mesta a zastupiteľstvo, aby plánovaných 50-tisíc eur z mestského rozpočtu na tento rok konečne prišlo na účet plavcov. Táto suma je totiž členským príspevkom mesta do občianskeho združenia Bazén Piešťany. Mesto sa ňou spolupodieľa na platení nájmu plavárne v objekte ADELI Medical Center Piešťany.

Na uvedenú požiadavku plavcov reagoval aj primátor mesta Peter Jančovič: „Všetky samosprávy pre koronakrízu trpia znižovaním príspevku od štátu vo forme podielových daní. Za prvé mesiace roka je to pokles o pätnásť percent. To však neznamená, že všetky rozpočtové kapitoly rovnomerne o pätnásť percent znížime. Nemôžeme dať v zariadeniach sociálnych služieb ich klientom o pätnásť percent menej jesť. Nemôžeme pätnásť percent ulíc vypnúť od verejného osvetlenia. A ani nemôžeme vyhodiť zo škôl a škôlok pätnásť percent detí, že na to nemáme peniaze. Niektoré činnosti aj napriek nedostatku finančných prostriedkov musíme hradiť na sto percent a niekde inde zasa musíme na ten úkor ísť napríklad s financovaním napríklad aj na nulu.“

Plavci žiadali na prevádzku plavárne od mesta 50-tisíc eur.

Ako ďalej primátor dodal, vedenie radnice na rozdiel od iných samospráv dotácie do športu či kultúry z rozpočtu úplne nevyškrtlo, ale len pozastavilo ich vyplácanie. „Ako na tom budeme ďalej, ukáže finančné vyhodnotenie mája a júna. Podklady ešte nemáme, preto sme aj zvolili konzervatívny, a nie rozšafný prístup k mestskému rozpočtu.“

Potom, ako si predseda občianskeho združenia Pavol Škodný vypočul Jančovičove slová, potvrdil, že im na fungovanie bude stačiť aj 15-tisíc eur. A túto sumu im primátor prisľúbil.

Päťdesiattisícová dotácia plavcom do rozpočtu od mesta tečie formou platby členského príspevku do občianskeho združenia Bazén Piešťany. Slúži im ako spolupodiel na financovaní nájmu bazéna. Túto sumu a spôsob financovania plavcov ešte v minulosti dohodol primátor Miloš Tamajka. Má slúžiť na udržania plaveckých športov v kúpeľnom meste do doby výstavby mestskej plavárne v areáli futbalového štadióna.

Koľko bude stáť? Vyjadrenia sa líšia

Po dvoch nevydarených realizáciách projektov, jeden viac hovoril o kúpalisku ako o športovisku a bol vraj príliš drahý, druhý bol zasa akýmsi „mačkopsom“ medzi športovým plávaním a voľnočasovým „čľapkaním“, sa zrodila verzia tretia. Tá má byť hlavne športoviskom spĺňajúcim kritériá na súťažné podujatia pre vodnopólistov i športových plavcov. Súčasné vedenie radnice deklarovalo svoj záujem takúto plaváreň postaviť, avšak požiadavkou bola cena stavby maximálne do 3,5 milióna eur.

Podľa slov primátora, ktoré odzneli na júnovom zastupiteľstve, sa vraj rozpočet projektu vyšplhal na 5,5 milióna eur. „Zdôvodnili mi to tým, že vraj dva milióny prisľúbila plavecká federácia. Ale takéto prísľuby tu už boli. Pred časom sa skoro celé mesto rozhádalo, kde bude stáť hádzanárska hala, na ktorú sľubovala peniaze hádzanárska federácia. Nakoniec sľuby ostali len sľubmi a na jej výstavbu peniaze neprišli,“ vysvetlil Jančovič poslancom dôvod, prečo sa s projektom za 5,5 milióna nestotožnil.

Podľa informácií, ktoré nám prednedávnom poskytol Pavol Škodný, ide vraj o projekt v hodnote 4,3 milióna eur.

Z týchto rozdielnych tvrdení však vyplýva skutočnosť, že medzi plavcami a vedením radnice dochádza ku komunikačným komplikáciám. Emotívne nátlakové akcie s transparentmi určite neprospejú realizácii mestského plaveckého športoviska.

Športovisko, nie kúpalisko

Na záver si zhrňme, o aký typ projektu mestskej plavárne tentoraz ide, nakoľko pri reakciách verejnosti na sociálnych sieťach dochádza k omylu, že v prípade tejto stavby ide o nejakú náhradu kúpaliska. To je obrovský omyl, lebo skoro dva metre hlboká voda v plaveckom bazéne na to nie je ani trochu vhodná.

Súčasný projekt plavárne bol navrhnutý podľa potrieb športových plavcov a spĺňa prísne kritériá FINA, a tým i požiadavky Slovenskej plaveckej federácie pre športové plávanie a vodné pólo.

Bazény sú podľa projektu v budove krytej plavárne navrhované dva. Jeden plavecký s rozmermi 25×21 metrov a hĺbkou vody 1,8 m. Bazén by mal mať osem dráh, každá so šírkou 2,5 m. Ako súčasť plavárne je navrhovaný aj malý výučbový bazén s rozmermi 15×5 m a hĺbkou vody 0,6 až 0,9 m. Po dĺžke plaveckého bazéna je navrhnutá malá tribúna určená pre športovcov.

Na vstupnom priečelí je projektovaná otvorená galéria pre rodičov, ktorí čakajú na deti počas tréningu či pre divákov s kapacitou zhruba päťdesiat osôb. V zázemí sa bude nachádzať priestor pre jednoduchý bufet či malé regeneračné centrum. Bazén by mal byť plnený vodou zo studne a po jej obmene sa vráti späť do zeme formou vsakovania. Tu sa využijú vrty, ktoré realizovalo mesto ešte v roku 2012.

Výstavba krytej mestskej plavárne je i naďalej zamýšľaná v areáli pozemkov súvisiacich s futbalovým štadiónom a hraničiacich s mestským parkom. Krytá plaváreň by po dostavbe mala niesť meno najväčšej hviezdy piešťanských plaveckých športov Martiny Moravcovej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav